Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Cristi Danileț, la judecata CSM pentru un interviu. Judecătorul : E un atentat la libertatea de exprimare

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 18 iulie 2019 Etichete: , ,

Inspecția Judiciară anunță că a înaintat o acțiune disciplinară pe numele judecătorului Cristi Danileț către secția de judecători a CSM. Acesta este acuzat de lipsa de imparțialitate. În replică, magistratul spune că acțiunea inspecției este un atentat la libertatea de exprimare.

Inspecția Judiciară spune că „magistratul a acordat un interviu în cadrul căruia a formulat afirmaţii de natură să ofenseze alte persoane sau instituţii, cu implicaţii politice, sau care afectează imparţialitatea autorităţii judecătoreşti”.

Judecătorul Cristi Dănileț este cunoscut în spațiul public pentru pozițiile critice la adresa modificărilor legilor justiției în Parlament.

Cristi Dănileț, despre decizia Inspecției Judiciare: „Este un atentat la libera exprimare!”

„Mă voi duce la CSM să mă apăr. După părerea mea, este un atentat la libertatea de exprimare a magistraților și probabil eu trebuie să fiu dat ca exemplu negativ pentru a fi descurajați alți magistrați să vorbească: -„Vedeți ce pățește Danileț care e cel mai curajos și vorbăreț dintre voi? Aveți grijă pe viitor!”- Este un accident nefericit al Inspecției Judiciare. Eu dau interviuri din 2003, niciodată nu mi s-a întâmplat așa ceva. Libertatea de exprimare este sfântă, și Inspecția Judiciară deraiază de la rolul ei, ea trebuie să se ocupe de chestiuni profesionale, nu de cât de mult vorbesc judecătorii și unde vorbesc judecătorii. Nu pentru asta am inventat Inspecția Judiciară. Sunt unul dintre cei care au pus umerii pentru a exista această instituție. Sunt cel mai cunoscut judecător din România, cel mai citit, cel mai iubit de cititori, vor probabil să-mi scadă ratingul.”, a declarat judecătorul Cristi Danileț pentru Mainnews.ro.

Ce a spus judecătorul Cristi Dănileț în interviul „problemă”, dat în „Revista 22” în luna februarie

1.„un CSM străin de sistemul pe care trebuia să-l apere”, „comunicatele ilare ale Consiliul Superior al Magistraturii”; „un ministru al Justiţiei care susţine politicile mai degrabă antijustiţie”, „o anomalie de la CCR”, „un fel de mutaţie în activitatea Curţii Constituţionale”; „unii decidenţi din România au carenţe în ceea ce priveşte dreptul internaţional”;

2 „să găsim soluţii de presiune externă asupra autorităţilor politice responsabile pentru ca justiţia să fie lăsată în afara intereselor sau bătăliilor politice”; „Ordinea de drept nu poate fi lăsată la mâna decidenţilor politici, atât timp cât deciziile lor sunt arbitrare”; „într-un stat de drept, guvernarea nu se face după cum vor conducătorii, ci potrivit principiului democraţiei constituţionale, în care ceea ce se urmăreşte este interesul public, nu interesul unui grup sau al unui partid”;

3 „mai suntem câţiva magistraţi care ne întâlnim oficiai dar şi neoficial, cu reprezentanţi ai UE sau ai ambasadelor străine, cărora le spunem situaţia din România”; „după părerea mea, soluţia ar fi una singură: blocarea activităţii în instanţe şi parchete, timp de o lună, exact cum s-a întâmplat în 2009, şi atenţionarea întregii Europe că ceea ce se întâmplă în România este inadmisibil: justiţia este îngenunchiată, iar infractorii victimizaţi”; dacă ar fi să iau eu decizii, dacă aş fi un lider de asociaţie, asta aş face: aş cere colegilor judecători „Pixul jos!”; „o anomalie de la CCR, identică cu cea din instanţele ordinare: întâi se dă soluţia, după care mai apoi ea se motivează, contrar practicilor europene, unde hotărârea se publică odată, în întregime”

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW