Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cristi Dănileț, judecătorul exclus din magistratură pentru postările de pe Facebook, revine la Tribunalul Cluj. Decizia e definitivă

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 24 aprilie 2023 Etichete: , , , , , ,

Cristi Dănileţ, judecător cu grad profesional de tribunal, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii(CSM)  a anunţat, luni, 24 aprilie, că a câştigat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al treilea proces cu CSM privind excluderea sa din magistratură. Astfel,  va reveni în funcţia de judecător la Tribunalul Cluj. 

El a fos exclus din magistratură  în anul 2021, din cauza faptului că a activat în câteva asociații care promează educația juridică și a postat pe rețelele din socializare opinii critice la adresa Guvernului, aspecte din viața privată(n.r antrenamente karate). Inspecția Judiciară a catalogat acest comportament „nedemn” pentru sistemul de Justiție.

„S-a constatat de către Curtea supremă că nu meritam excluderea, ci doar o reducere a salariului (…) Am fost suspendat din funcţie din data de 13 decembrie 2021 până azi, 24 aprilie 2023. Soluţia de revenirea a mea în magistratură e definitivă. Mulţumesc colegilor judecători şi procurori care m-au susţinut financiar în această perioadă cruntă pentru mine! Mulţumesc prietenilor din mediul fizic şi urmăritorilor din online care mi-au fost alături cu ieşiri publice şi cu suport moral – a contat enorm!”, a transmis Dănileţ, prin intermediul Facebook.

Decizia în cazul lui Dănileț e definitivă

Înalta Curte de Casație și Justiție a schimbat sancţiunea disciplinară în cazul lui Dănileț. În loc de excludere din magistratură, i-a  diminuat indemnizaţia de încadrare lunară brută cu 25% pe o perioadă de șase luni. Decizia este definitivă și este al treilea proces pe care îl câștigă împotriva CSM. Dănileț își va recupera și drepturile restante aferente perioadei în care nu a profesat ca judecător. În luna aprilie ac, Dănileț a candidat la un postat de judecător la Curtea Constituțională, însă, nu a avut succes.

CITEȘTE ȘI:  Victorie pentru Cristi Dănileț în fața CSM. Avocat: Este regretabil că un magistrat a trebuit să lupte ani prin instanțe pentru a anula o decizie injustă

Sursă foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW