Monday, June 14, 2021
Jurnalism corect


Crin Bologa: La DNA am simțit din plin efectele pandemiei de coronavirus

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 29 octombrie 2020

Crin Bologa, șeful DNA, susține că parchetul pe care îl conduce a resimțit din plin efectele pandemiei de coronavirus. Persoane care nu se prezintă la anchete, invocând expunerea la virusul SARS-CoV-2, percheziții și acțiuni de flagrant riscante, printre problemele cu care se confruntă procurorii în timpul pandemiei. 

Crin Bologa a precizat că lupta anticorupție a fost îngreunată în perioada pandemiei de coronavirus, în cadrul unei discuții pe tema Raportului Comisiei Europene privind statul de drept, moderată de Expert Forum.

Șeful DNA a dat exemple de situații care i-au pus pe procurori în dificultate: persoane care nu se prezintă la anchete, invocând expunerea la virusul SARS-CoV-2 sau probleme privind perchezițiile și acțiunile de flagrant, deoarece procurorii și polițiștii ar putea găsi persoane infectate, punându-și, astfel, sănătatea în pericol.

Acesta a mai precizat că au existat cazuri de coronavirus în rândul angajaților DNA și mai multe cazuri de izolare ca urmare a unor contacte cu persoane bolnave.

Și la DNA am simțit din plin efectele pandemiei de coronavirus. Astfel, așa cum a menționat și doamna procuror general, timp de două luni am avut suspendată urmărirea penală în aproape toate cauzele, cu excepția celor urgente. De asemenea, am avut limitări ale actelor de urmărire penală, persoane care nu se prezintă la anchete pentru că invocă faptul că îi expunem la virusul de corona. De asemenea, avem probleme în momentul în care efectuam percheziții și ne expunem și oamenii noștri pentru că nu știm la cei la care facem percheziții ce găsim, poate găsim un bolnav, poate nu, avem probleme în momentul în care organizăm acțiuni de flagrant, unde riscăm, de asemenea. Ori, toate aceste lucruri îngreunează lupta anticorupție și, de asemenea, au dus la unele cazuri de îmbolnăviri ale angajaților noștri, nu multe. În schimb, avem mai multe cazuri de izolare ca urmare a unor contacte cu persoanele bolnave. La toate acestea se adaugă și o schemă de personal cu un grad de ocupare de 70 la sută, în ceea ce privește funcțiile de procuror și greutăți în dezvoltarea serviciului tehnic”, a declarat Crin Bologa, în cadrul discuțiilor pe tema Raportului Comisiei Europene privind statul de drept.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW