Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Creșterea salariului minim. Ce propuneri au fost lansate de Guvern și reprezentanții mediului afaceri

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Guvernul și reprezentanții mediului de afaceri analizează, în aceste zile, variantele de mărire a salariului minim pe economie. Ministrul de Finanțe a avansat propunerea prin care valoarea salariului minim brut va crește, odată cu 1 ianuarie 2023, la 3.000 de lei, dintre care 200 de lei vor fi scutiți de taxe. Suma de 3.000 de lei a fost acceptată și de reprezentanții mediului de afaceri care cer, în schimb, creșterea sumei neimpozitabile la 450 de lei.

Miercuri a avut loc la Palatul Victoria o întâlnire a Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social la care au participat și reprezentanți ai Confederației Concordia, anume Radu Burnete și Dan Șucu.

Să vedem opiniile celor din mediul privat, sindicate, patronate, cred că se poate gestiona această creștere de salariu minim”, a spus ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Ministrul a mai precizat că Guvernul propune ca salariul minim să crească la 3.000 de lei brut (de la 2.550 în prezent), dintre care 200 de lei să fie scutiți de taxe.

Concret, un român angajat pe salariul minim primește 1.524 de lei „în mână” la un salariu brut de 2.550 (valoarea din anul 2022). O creștere a salariului brut la 3.000 de lei ar însemna că, „în mână”, angajații vor primi 1.775 de lei. În plus, dacă scutirea de 200 de lei va fi aplicată, valoarea salariului minim ar ajunge la aproximativ 1.850 de lei net.

Confederația Concordia, însă, consideră că valoarea neimpozitabilă ar trebui să fie de 450 de lei, iar, în acest caz, salariul minim net să ajungă undeva la aproximativ 1.900 de lei.

Totodată, reprezentanții mediului de afaceri susțin că scutirea de impozit trebuie aplicată tuturor angajaților, iar contribuțiile să fie „plafonate peste un prag rezonabil – 5 salarii minime, 3 salarii medii”, potrivit unei postări pe Facebook.

Radu Burnete, directorul Confederației Concordia, a explicat joi că impactul bugetar ar acestor propuneri ar ajunge la aproximativ 5-6 miliarde de lei, numai că, prin măsuri precum „extinderea bazei de impozitare și scăderea poverii fiscale pe muncă” deficitul ar putea fi recuperat, potrivit unei intervenții la Digi24.

Aproximativ 1,3 milioane de persoane primesc salariu minim în România și între 300.000 și 500.000 au venituri lunare situate între 2.500 și 3.000 de lei, potrivit datelor furnizate de Confederația Concordia.

Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social se va întâlni și săptămâna viitoare.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii