Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


Creșterea prețurilor la energie: Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis spun că este o problemă globală

By Redactia , in Stirile zilei , at 27 septembrie 2021 Etichete: , , , , ,

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful statului, Klaus Iohannis, au declarat luni, 27 septembrie, că este un fenomen global creșterea preţurilor la energie.

Șefa CE a precizat că în prezent sunt analizate motivele care stau la baza acestei creșteri.

„Într-adevăr, în momentul de faţă, suntem în curs de a analiza în primul rând motivele acestei creşteri la preţuri. Avem de-a face cu un fenomen global, nu e un fenomen care afectează doar Europa, ci întreaga planetă pentru că preţurile la gaze naturale cresc peste tot.

De ce? Există mai multe componente. În primul rând, în timpul pandemiei şi în timpul stării de urgenţă, bineînţeles, economia nu prea a crescut, iar cererea a scăzut drastic. Acum vedem o creştere enormă în cererea de gaze naturale, în special în Asia. Asia reia pasul rapid şi duce la creşterea preţurilor.

Apoi, ar mai fi o componentă, şi anume furnizorii nu reacţionează suficient de rapid. Mă bucur că prietenii norvegieni au spus că vor creşte aprovizionarea pe termen scurt şi sper ca și Rusia să facă acest lucru, să urmeze acest exemplu bun pe care îl dă Norvegia. E foarte important pentru dvs. să ştiţi că preţurile la energie nu includ doar preţul la gaze naturale, ci şi energia din surse regenerabile şi aici avem o veste bună: preţurile sunt stabile şi în timp au scăzut, deci investiţiile în surse regenerabile de energie sunt calea de urmat. Ne ajută să fim independenţi când vine vorba de importurile de gaze naturale sau petrol şi ne oferă o energie – după cum îi spune şi titlul – regenerabilă, iar costurile scad în timp”, a explicat preşedintele Comisiei Europene, citată de News.ro.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a menționat că problema este una globală, iar Guvernul a luat „foarte în serios” această chestiune.

„Nu întâmplător doamna preşedinte (al Comisiei Europene – n.r.) şi cu mine am discutat astăzi inclusiv pe acest subiect, destul de mult şi profund. Vreau să fie un lucru foarte clar. Preţurile mari pe energie, în special pe electricitate, nu sunt o problemă românească. Este vorba de o problemă care se pare că a devenit globală. Toată lumea este afectată de aceste creşteri şi soluţiile vrem să le căutăm şi să le găsim împreună începând de săptămâna viitoare, când avem un Consiliu informal în Slovenia şi vom avea primele idei şi soluţii pentru a aborda chestiunea.

Însă al doilea lucru foarte important – chiar dacă această problemă nu este una făcută la noi trebuie să o tratăm la noi şi ştiu că Guvernul a luat foarte în serios chestiunea, a pregătit şi pregăteşte un pachet la început pentru consumatorul vulnerabil. Probabil că aţi observat că acea lege a fost promulgată la o zi după ce am primit-o de la Parlament tocmai pentru a da Guvernului timp să pregătească aceste compensaţii sau alte măsuri care vin pentru oamenii care nu îşi permit să plătească mai mult, însă e nevoie de mult mai mult şi ştiu din sursă sigură că aceste chestiuni sunt discutate la Guvern”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

Context

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 16 septembrie, Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială. Măsurile se vor aplica începând cu 1 noiembrie 2021.

Deputatul PNL Tudor Polak a precizat, în cadrul dezbaterilor din Parlament, că numărul persoanelor care vor putea beneficia de măsurile prevăzute de lege este de 524.000, după ce în România s-au înregistrat creșteri semnificative ale facturilor de energie electrică, survenite pe fondul liberalizării totale a pieței.

Concret, venitul mediu net lunar până la care se va acorda ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei per persoană, în cazul familiilor, și de 2.053 lei, în cazul persoanelor singure.

Vezi AICI ce prevede Legea consumatorilor vulnerabili și cum putem reduce consumul de energie electrică

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW