Saturday, March 25, 2023
Jurnalism corect


Creștere explozivă a costurilor cu electricitatea pentru Metrorex. Compania nu mai beneficiază de tarife plafonate

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 6 septembrie 2022 Etichete: , , ,

Costurile cu energia electrică s-ar putea dubla sau chiar tripla pentru Metrorex în perioada următoare. Guvernul nu a inclus compania care asigură circulația metrourilor bucureștene în recenta Ordonanță privind plafonarea, astfel că aceasta este acum obligată să achiziționeze energie printr-un contract încheiat pe piața liberă sau de la un furnizor de ultimă instanță. 

Metrorex a încheiat pe 31 ianuarie 2022 un contract pentru achiziția de energie electrică cu compania Getica 95 Com, aflată în insolvență, cu un preț de circa 1.500 lei/MWh. Începând cu luna aprilie compania de stat ar fi trebuit să beneficieze de un preț plafonat la 1.000 lei/MWh, conform Ordonanței de urgență adoptată la de Guvern la vremea respectivă.

Teoretic, începând cu luna aprilie, compania de stat ar fi trebuit să beneficieze de un preț plafonat la 1.000 lei/MWh, conform Ordonanței de urgență adoptată de Guvern la vremea respectivă. Președintele USR, Cătălin Drulă, acuză însă că reprezentanții Metrorex nu au făcut demersurile necesare pentru a beneficia de prevederile acestui act normativ, astfel că, până în vară când și-ar fi dat seama de omisiune, s-ar achitat în plus circa 8 milioane lei.

„Partea incredibilă abia acum urmează. Din aprilie ar fi trebuit să beneficieze de plafonarea la 1.000 lei/MWh introdusă prin OUG, dar au comunicat furnizorului că Metrorex este companie exceptată de la plafonare (nu era!). După câteva luni în care au plătit degeaba 8 milioane lei în plus pe lună, prin vară au revenit către furnizor cu rugămintea să le recalculeze facturile la tariful plafonat pentru că ei și-au dat seama că trebuiau să beneficieze de aceasta”, a acuzat Cătălin Drulă.

Metrorex nu avea însă se se bucure prea mult de preț plafonat. Săptămâna trecută Guvernul a adoptat o nouă Ordonanță prin care Metrorex nu mai beneficiază de acest sprijin, astfel că va trebui să achiziționeze energia electrică la prețul de pe piața liberă, situat în jurul valorii de 3.000 lei/MWh. Practic, costurile lunare ale Metrorex cu energia electrică, fără de care trenurile nu pot circula, ar putea depăși 40 – 50 milioane lei, bani pe care compania nu îi are prevăzuți în buget.

Situația a fost sesizată și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Trebuie să vedem impactul la Ministerul Finanţelor. Indiferent cât de mult ar trebui să suporte bugetul, nu putem lăsa la o escaladare a preţurilor la serviciile publice. Este şi Metrorex care primeşte o subvenţie de la statul român, prin Ministerul Transporturilor, adică ne furăm singuri căciula. Creşte subvenţia, mai bine intervii tu stat şi vezi cum faci cu preţul la energie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Main News a luat legătură cu directorul Metrorex, Mariana Miclăuș, pentru un punct de vedere referitor la această situație, dar și cu ministrul energiei, Virgil Popescu, însă cei doi oficiali nu au dat curs insistențelor noastre.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW