Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Crește prețul energiei termice în București / Nicușor Dan dă asigurări că populația nu va simți direct scumpirea

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a majorat cu 25% prețul de producție a energiei termice în București. Într-o declarație făcută marți, 1 noiembrie, primarul general, Nicușor Dan, a subliniat că nu va fi majorat tariful pentru cetățeni, diferența urmând să fie asigurată din bugetul local. 

Primăria Capitalei trebuie să facă rost pentru anul viitor de peste 100 milioane lei pentru acoperirea diferenței de tarif la energia termică. După ce ANRE a aprobat majorarea cu 25% a tarifului de producție a energiei termice pentru Elcen, prețul gigacaloriei, incluzând tariful de distribuție, ar urma să crească de la 860 lei la 1.050 lei, potrivit calculelor expuse marți de primarul general, Nicușor Dan.

Din acești bani, cetățenii ar urma să plătească tot 346,5 lei/gigacalorie, tariful stabilit începând cu luna aprilie, în condițiile în care primarul a dat asigurări că tariful nu va fi majorat. Chiar și în aceste condiții, costul încălzirii cu energie termică în București achitat de cetățeni va fi mai mult decât dublu față de anul trecut, când după reducerea TVA s-a ajuns la un preț de doar 143 lei/gigacalorie.

PMB trebuie să pună banii

Dacă până la izbucnirea crizei energetice avea achita o subvenție pentru termie de aproximativ 950 milioane lei, în acest an Primăria Capitalei va trebui să plătească circa 1,5 miliarde lei, reprezentând circa o treime din veniturile instituției. Necesarul ar urma să crească pentru anul viitor, când practic diferența de tarif pe care PMB o va avea de achitat este de circa 700 lei/gigacalorie.

Nicușor Dan susține că a făcut deja calculele. Potrivit primarului general, impactul suplimentar în bugetat va fi de aproximativ 100 milioane, costul total cu subvenția urmând să ajungă la circa 1,6 miliarde lei.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW