Creditele pentru studenți, „praf în ochi și un măr otrăvit”, acuză Alianța Organizațiilor Studențești
Asociațiile studențești sunt nemulțumite de propunerea Guvernului privind accesul studenților la creditele pentru studii, se arată într-un document al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești (ANOSR). Potrivit acestora, împrumuturile de care studenții ar putea beneficia ar conduce la creșterea vertiginoasă a taxelor de școlarizare și abandon universitar.
„Programul ‘Student Invest’, a fost „prezentat succint, fără vreo detaliere, ca presupunând <<garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporție de 80% de către stat, pentru taxe de studii>>”, a transmis ANOSR.
Potrivit documentului citat, studenții susțin că propunerea a fost pusă pe agenda publică „fără vreo analiză sau o minimă consultare cu studenții. Mai mult, spun aceștia, schema de împrumuturi nu ar rezolva problemele reale ale studenților.
În demersul lor, studenții au amintit de cazul Statelor Unite ale Americii, unde mulți cetățeni au datorii de studii mari, pentru care plătesc întreaga viața. Mai mult, exemplul SUA se referă și la creșterea artificială a taxei de studiu de către universități.
„Riscul de a intra într-o spirală speculativă este imposibil de negat. Această spirală s-a dezvoltat corelativ cu introducerea împrumuturilor în alte țări, notoriu fiind cazul SUA, în care criza datoriilor studenților este acută, generațională și cu impact devastator. Pașii acestui mecanism sunt limitați la număr: universitățile pot crește artificial/fără acoperire reală taxele de studii, pentru că știu că debitul este acoperit de studenți prin împrumuturi, acordate lejer de bănci având în vedere garanția statului, care la rândul său se bazează pe solvabilitatea de viitor a studenților. În tot acest peisaj, studentul ar fi cel perdant”, susține ANSOR.
Mai mult, ei au subliniază că, pentru a reuși să-și achite creditul de studii, studenții ar fi încurajați să se angajeze, ceea ce ar afecta capacitatea de pregătire academică. Cum mulți tineri nu și-ar asuma riscul posibilității de a nu putea înapoia banii, ar crește procentul de tineri care nu fac studii superioare.
„Lipsa consilierii și orientării adecvate în prezent ar influența alegerea programului de studii și, implicit, opțiunile de carieră ar fi alese în baza șansei ulterioare de rambursare a împrumutului, conform percepției publice sau a familiei. Cu toate acestea, având în vedere decalajul de competențe, absolvenții s-ar putea trezi în locuri de muncă ce presupun calificări inferioare, nefiind posibilă acoperirea creditului din veniturile obținute”, afirmă studenții.
Totodată, ANSOR a transmis Guvernului că „dacă vrea într-adevăr să sprijine studenţii, e suficient să urmeze promisiunile din propriul program de guvernare, asumat la învestitură, care prevede, printre altele, două măsuri punctuale pentru studenţi: un cuantum al burselor sociale care să respecte prevederile Legii educaţiei naţionale, adică să acopere cheltuielile de cazare şi masă, respectiv creşterea cu 100% a subvenţiei de cazare.”
Poziția ANOSR privind împrumuturile pentru studenți poate fi consultată integral aici.
Foto: Inquam Photos / George Calin
Comentarii
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/creditele-pentru-studenti-praf-in-ochi-si-un-mar-otravit-afirma-alianta-organizatiilor-studentesti/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/creditele-pentru-studenti-praf-in-ochi-si-un-mar-otravit-afirma-alianta-organizatiilor-studentesti/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/creditele-pentru-studenti-praf-in-ochi-si-un-mar-otravit-afirma-alianta-organizatiilor-studentesti/ […]