Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Crăciun în plină pandemie de coronavirus: Ce ne recomandă autoritățile pentru sărbătorile de iarnă

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 25 decembrie 2020

Anul 2020 a fost marcat de pandemia de coronavirus, iar sărbătorile de iarnă nu vor fi exceptate de la regulile de protecție sanitară impuse de autorități. Dacă românii se îngrămădeau, în alți ani, la târgurile de Crăciun, la concerte sau în stațiunile montane, anul acesta autoritățile îndeamnă cetățenii să își petreacă sărbătorile acasă, în familie.

Ca să le iau un pic pe rând, pandemia, din păcate, este cu noi. Chiar dacă în ultimele zile avem relativ mai puține persoane infectate, nu putem să spunem că lucrurile stau bine. Avem, din păcate, foarte multe persoane la Terapie Intensivă. Avem, din păcate, prea multe persoane decedate în fiecare zi. Așadar, dragi români, vă rog să vă feriți de boală și să-i feriți și pe ceilalți de boală! Nu-i de joacă! Cum va fi de Crăciun – am discutat măsurile și pot să vă spun următoarele lucruri: nu vom introduce restricții noi de sărbători, însă restricțiile care sunt acum în vigoare rămân toate în vigoare. Aceste restricții sunt obligatorii, nu este ceva opțional. Așadar, vă rog să vă conformați acestor restricții, dacă nu doriți să ajungeți de sărbători în spital. Deci, repet, de Crăciun restricțiile în vigoare rămân, nu se adaugă însă restricții noi”, este mesajul lui Klaus Iohannis.

Care sunt regulile impuse de autorități

Este interzisă deplasarea persoanelor în grupuri formate din mai mult de șase persoane care nu fac parte din aceeași familie;

Este interzisă organizarea și participarea la evenimente private (mese festive, petreceri etc.);

Este interzisă deplasarea cetățenilor în afara locuinței în intervalul orar 23.00-05.00 pe întreg teritoriul țării, cu excepția situațiilor motivate prevăzute de legislație, iar în localitățile aflate în carantină circulația persoanelor este permisă cu restricțiile stabilite de comitetele locale pentru situații de urgență;

Portul măștii de protecție este obligatoriu atât în spațiile deschise, cât și în cele închise”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Musafirii, întâmpinați cu mască de protecție

Dacă nu se respectă măsurile de distanţare şi purtare a măştii şi numărul cazurilor creşte, normal că aceste cazuri vor avea un procent care vor ajunge la Terapie Intensivă(…) De aici insistenţa noastră de respectare a regulilor şi în ziua de astăzi. Nu trebuie să aşteptăm recomandări noi. Deci: mască, distanţare şi mai ales în timpul sărbătorilor, sărbători în familie restrânsă, rămân recomandările cu care insistăm pentru a opri o posibilă răspândire a acestei tulpini într-un mod mai serios în ţară”, a declarat Raed Arafat, marți, la Digi24.

Șeful DSU recomandă românilor să nu primească musafiri de sărbători, iar în caz contrar, să poarte masca de protecție.

Să deschidă geamurile, va fi frig, bineînţeles, dar să deschidă geamurile, să aerisească. Dacă vin oameni din altă casă, cu care nu stai de regulă, cu excepţia momentului în care se mănâncă şi unde trebuie totuşi să se păstreze o distanţă, purtarea măştii, care ştiu că este foarte greu, poate unii spun că exagerăm cu aceste recomandări, dar sunt recomandări care au fost menţionate inclusiv de OMS. Adică dacă cu o persoană cu care nu stai, în marea parte a timpului trebuie să ai mască, cu excepţia momentului în care mănânci şi trebuie să fie aerisire foarte – foarte bună în încăperile în care se stă (…) Dar rămâne recomandarea să nu existe astfel de întâlniri, pentru că astfel de întâlniri pot expune şi persoanele în vârstă, pot expune şi persoanele apropiate şi pot să ducă o parte din aceste persoane în spitale şi poate chiar în stare foarte gravă”, a precizat șeful DSU.

Marile orașe din țară, fără târguri de Crăciun

București, Sibiu, Cluj, Brașov nu vor avea parte de târguri de Crăciun, după cum au anunțat administrațiile locale.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a organizat un târg de Crăciun care a fost închis la o oră de la deschidere.

În schimb, Timișoara va organiza un târg de Crăciun, cu căsuțe amplasate la distanță una față de cealaltă.

„Ce este clar este că nu vom avea un târg de Crăciun, așa cum știm, în Piața Victoriei, în centru o să punem în mai multe cartiere câte două trei căsuțe în care se poate vinde un kurtos sau alte lucruri care se mănâncă de Crăciun, dar asta e maximum ce ne permite situația epidemiologică, pentru a avea măcar un pic spirit de târg de Crăciun”, a declarat, în noiembrie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, citat de ProTV.

Românii aflați la munte, recomandări să mănânce în camere

Pe românii care au decis să își petreacă sărbătorile de iarnă la munte, Raed Arafat i-a îndemnat să ia masa în camere, pentru a evita aglomerațiile.

„Purtatul măștii și respectarea distanței sunt obligatorii. Ideal ar fi ca turiștii din pensiuni să ia masa în cameră. Așa, nu vă puneți în pericol. Am înțeles că deja unele cabane livrează mâncarea în camere. După cum se știe, mesele comune, petrecerile sau festivitățile sunt interzise”, a declarat Arafat, luni, la Antena 3.

În plus, Sinaia este prima stațiune montană care a decis să îi amendeze cu 2.500 de lei pe cei care nu respectă programul domeniului schiabil.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *