Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Costel Alexe: Exista cadrul legal pentru a se interveni de sâmbătă în accidentul în care a fost rănit ursul

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 18 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a afirmat, în cadrul unei ședințe de la sediul instituției pe care o conduce, că exista cadrul legal pentru ca autoritățile locale din Harghita să intervină încă de sâmbătă seară în accidentul rutier produs în apropierea localității Praid, în care un urs a fost grav rănit.

„Autoritățile locale din județul Harghita aveau cadrul legal pentru a acționa încă de sâmbătă seară. Hotărârea de guvern 232/ 2010 stipulează foarte clar care sunt atribuțiile DSV-ului, jandarmeriei, autorităților din cadrul Ministerului Mediului, reprezentanților Fontului de Vânătoare. Astfel încât medicul veterinar ar fi trebuit să administreze încă de la accident doza de tranchilizant ursului rănit, pentru a elabora acel raport privind starea de sănătate a animalului și pentru a vedea care este soluția în ceea ce îl privește.

În urma unui control evident, acest lucru nu s-a întâmplat, din păcate, iar a doua zi dimineață, opinia publică a văzut care este nivelul de implicare și de asumare a deciziilor privind instituțiile publice. Am văzut cu toții că nu a fost, o normă privind timpii de intervenție a instituțiilor în acest caz, am sesizat cu toții că în weekend este mai greu să dai de cei responsabili din județele care în mod normal ar fi trebuit să operaționalizeze aceste reglementari din HG O 232/2010.

La fel cum lipsa de răspundere și fuga de asumare au devenit în ultimii ani atribute principale de lucru. Astăzi, cu colegii din Minister, cu cei de la Ministerul de Interne, am stabilit că vor fi trimise adresele oficiale pentru constituirea grupului de lucru de modificare a lui 557 /2016, la nivelul județelor, să avem comitete județene de urgență, astfel încât vom procedura tot ce înseamnă intervenția în astfel de cazuri. 

Astăzi, cu siguranță am făcut turul mapamondului cu acest caz. Pe 557/2016, odată modificat, vom avea timpi de intervenție stabiliți, vom știi exact cine, când și cum trebuia intervenit de la primele ore ale accidentului, să nu trebuiască să treacă peste 10 ore(…)”, a afirmat Costel Alexe.

Costel Alexe spune că din ceea ce a scris și a semnat medicul veterinar, animalul sălbatic nu mai putea fi salvat.

„Avizul de recoltare a unui urs se elaborează și se eliberează în baza unui proces verbal, semnat de toți cei implicați, ca medic veterinar, Ministerul Mediului sau cei din cadrul Ministerului de Externe și avizul a fost solicitat pentru recoltare prin împușcarea acelui urs. Din ceea ce a scris și a semnat medicul veterinar, animalul sălbatic nu mai putea fi salvat. Există un raport pe care și-l asumă medicul veterinar în solicitarea transmisă către Ministerul Mediului, a semnat și și-a asumat acest lucru”, a mai spus ministrul Mediului.

Un urs a fost lovit, sâmbătă seara, la marginea localității Praid din județul Harghita, de o mașină  în care se aflau trei persoane. Animalul a stat mai bine de jumătate de zi pe marginea șoselei agonizând, fiind păzit de jandarmi. Abia duminică la prânz, animalul a fost tranchilizat și eutanasiat prin împușcare.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW