Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


Costel Alexe, despre groapa de gunoi din zona Chiajna-Rudeni: Vreau să identificăm vinovaţii şi cine a greşit să plătească

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 25 august 2020 Etichete: , ,

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că a trimis Corpul de Control al Ministrului la Agenția pentru Protecția Mediului București. Aceștia ar urma să verifice modul în care groapa de gunoi din zona Chiajna-Rudeni a primit autorizația de mediu în anul 2018.

Costel Alexe a precizat că administrația PSD a Capitalei nu a reușit să găsească nicio soluție privind deșeurile din București, conform news.ro.

Ca ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor sunt direct interesat de bunăstarea cetăţenilor. Cazul bucureştenilor este unul special, aceştia fiind, de mai bine de patru ani, victimele administraţiei PSD a Capitalei, formată din Primarul General şi cei 6 primari de sectoare. Într-un mandat întreg, aceştia nu au fost în stare să găsească nicio soluţie pentru deşeurile din Bucureşti. O spun cu regret, însă actuala administraţie PSD a Capitalei lucrează împotriva bucureştenilor. În ceea ce priveşte cazul Iridex, am luat act de decizia instanţei, în acest moment aşteptăm motivarea acestei decizii. Am dispus deja Corpului de Control al Ministrului să facă verificări la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti. Vreau să verificăm modul în care această autorizaţie de mediu a fost emisă de Guvernul PSD din 2018, să identificăm vinovaţii şi cine a greşit să plătească„, a spus Costel Alexe.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a mai precizat că soluția reală pentru București este colectarea separată și reciclarea, adăugând că România este ultima din Europa la acest capitol.

Dar revin şi vă spun: singura soluţie reală, atât pentru Sectorul 1 cât şi pentru restul Bucureştiului este colectarea separată şi reciclarea. Pentru a nu ajunge sufocaţi de deşeuri, trebuie să ducem cât mai puţin la groapă şi să reciclăm cât mai mult. România este codaşa Europei la acest capitol, cu doar 15% grad de reciclare astăzi. Capitala stă mult mai prost de atât. Gradul de reciclare în Bucureşti abia dacă atinge 9%”, a precizat acesta.

Costel Alexe a ținut să-i răspundă lui Dan Tudorache, după ce acesta din urmă l-a somat să închidă groapa de gunoi din zona Chiajna-Rudeni, amenințând că, dacă până vineri nu se întâmplă acest lucru, primarul Sectorului 1 îi va cere, în mod public, demisia ministrului.

Nu pot să înţeleg cât de ipocrit poate fi un primar, tocmai cu cetăţenii care l-au votat în această funcţie. Să te baţi cu pumnul în piept că vrei închiderea unui depozit de deşeuri, în condiţiile în care tu duci tot gunoiul fix peste drum! Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră cunosc faptul că mare parte din deşeurile de la Sectorul 1 se duc chiar vizavi de depozitul Iridex, la societatea 3R Green. Şi se duc, bineînţeles, în amestec, fără niciun fel de sortare. Adică avem acolo şi deşeuri reciclabile – PET-uri, doze de aluminiu, sticlă, carton şi altele, amestecate cu resturi de ciorbă, coji de pepene, scutece folosite şi tot ce mai aruncă omul în gospodărie„, este răspunsul dat de ministru.

În data de 14 august, Tribunalul București a anulat Autorizația Integrată de Mediu pe ultimele două celule funcționale ale gropii de gunoi.

CITEȘTE ȘI: Dan Tudorache îi cere lui Costel Alexe să oprească depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi Chiajna-Rudeni

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW