Monday, October 3, 2022
Jurnalism corect


Corina Corbu, singurul candidat la șefia ÎCCJ: „Instanța supremă are nevoie de o nouă direcție” / Cristina Tarcea nu s-a înscris în cursă

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 2 iulie 2019 Etichete: , , ,

Judecătoarea Corina Corbu este singurul candidat şefia instanţei supreme, potrivit Mediafax. Actualul președinte al ÎCCJ, Cristina Tarcea, a decis să nu își mai depună dosarul pentru un nou mandat.

La sfârșitul lunii mai, Consiliul Superior al Magistraturii a declanșat procedura de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, chiar dacă mandatul Cristinei Tarcea va expira în luna septembrie a anului 2019.

Singurul candidat la șefia ÎCCJ este Corina Corbu, iar Cristina Tarcea nu și-a mai depus candidatura.

Corina Corbu a fost implicată într-un dosar de corupţie, fiind achitată definitiv de ÎCCJ. În aceeaşi cauză a fost vizată şi judecătoarea Gabriela Bârsan. Corbu a fost suspendată în anul 2014, după trimiterea în judecată. Ca urmare a achitării definitive, a revenit în cadrul ÎCCJ. În prezent, este președinte al Secției de contencios administrativ.

În perioada 1 -17 iulie, CNSAS verifică dacă cei care și-au depus candidatura au colaborat cu serviciile de informații înainte de 1990, iar începând cu 18 poate dispune analizarea candidaturii.

Corbu: „ÎCCJ are nevoie de o schimbare pozitivă”

Corina Corbu consideră că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are nevoie o nouă direcție, invocând necesitatea consultărilor cu societatea civilă.

„Este adevarat ca m-am înscris in concurs pentru ocuparea functiei de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Îmi asum si imi dau seama ca nu este o misiune usoara, insa nimic din ce a fost in viata mea pana in acest moment nu a fost usor. Consider ca Inalta Curte are nevoie de o schimbare, o schimbare pozitiva, si are nevoie de o noua directie. Este nevoie de implicarea tuturor colegilor pentru realizarea acestei schimbari. Este nedrept totusi pentru ca, in ultimii ani, la Inalta Curte s-a muncit foarte mult, sunt oameni care au muncit foarte mult si care merita mai mult respect, mai ales acum cand asupra instantei supreme este aruncata o anatema. Sunt oameni care si-au sacrificat vietile aici. Lumea trebuie sa vada partile pozitive din Inalta Curte, trebuie sa vada care este situatia in realitate. Este nedrept sa fie asa.

De aceea spun, am sentimentul ca trebuie o schimbare si ca Inalta Curte trebuie reasezata in cadenta timpului, pentru ca a pierdut foarte mult in ultimii ani. Avem nevoie de o noua directie impusa de necesitatea de a reaseza Inalta Curte in cadenta timpului.

Mi-am propus si o colaborare cu societatea civila, consider ca este firesc sa fie asa. Inalta Curte nu este intr-un glob de sticla, trebuie ascultati oamenii, pentru ca prin dialog se nasc ideile bune.

Toata lumea trebuie sa intelega ca se poate face ceva, ca se poate schimba ceva, iar eu cred cu tarie acest lucru, chiar si dupa ce am fost in iad ani de zile. Tot ce imi doresc este ca la Inalta Curte sa domneasca suprematia legii si respectarea drepturilor omului. Altceva nu ma intereseaza, asta este esential pentru un judecator”,  a declarat Cristina Corbu pentru luju.ro.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW