Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Coreea de Nord: Vladimir Putin ar putea face o vizită la Phenian în curând

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Președintele rus Vladimir Putin a manifestat dorința de a efectua în curând o vizită la Phenian, conform informațiilor furnizate de agenția de știri de stat din Coreea de Nord, KCNA, care a relatat despre întâlnirea avută săptămâna trecută în Rusia cu ministrul de Externe nord-coreean, Choe Son Hui, potrivit Reuters.

Putin și-a exprimat recunoștința față de liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru invitația de a efectua o vizită, conform KCNA, care citează biroul asistentului ministrului de externe din Coreea de Nord.

Aceasta ar marca prima vizită a liderului rus în Coreea de Nord după mai bine de două decenii.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni că Rusia speră ca vizita lui Putin în Coreea de Nord, la invitația lui Kim, să aibă loc „în viitorul apropiat”, dar a menționat că încă nu a fost stabilită o dată precisă.

Conform raportului KCNA din ziua de duminică, în limba coreeană, se sugerează că Putin are intenția de a face o vizită în curând, însă în varianta în limba engleză se precizează că el este „dispus” să facă acest lucru la o dată apropiată.

Pe durata vizitei lui Choe, KCNA a raportat că Rusia a exprimat mulțumiri față de Coreea de Nord pentru sprijinul și solidaritatea arătate în contextul operațiunii militare din Ucraina.

Moscova și Phenianul și-au exprimat îngrijorările serioase cu privire la acțiunile provocatoare ale Statelor Unite și ale aliaților săi împotriva drepturilor suverane ale Coreei de Nord, convenind să coopereze în gestionarea situației regionale, conform relatării.

Colaborarea dintre Phenian și Moscova va respecta spiritul Cartei ONU și a altor legi internaționale, conform sursei citate.

După preluarea puterii în 1999 de la Boris Elțîn, Putin a efectuat o vizită la Phenian în iulie 2000, întâlnindu-se cu Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un.

Președintele rus a acceptat invitația lui Kim de la momentul în care s-au întâlnit la un summit în Rusia în luna septembrie, a declarat anterior Peskov.

Consolidarea legăturilor dintre Kim și Putin în ultimii ani a stârnit îngrijorări la Washington și printre aliații săi, care au condamnat schimburile de arme dintre cele două țări ca o încălcare a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

Furnizarea de către Phenian a unor rachete balistice și a altor arme către Rusia, cu scopul de a fi utilizate împotriva Ucrainei, precum și continuarea dezvoltării programelor de rachete nucleare și balistice, reprezintă o preocupare care solicită atenție și acțiune coordonată, a subliniat Jung Pak, oficialul SUA responsabil pentru problemele legate de Coreea de Nord. Acesta a adus această chestiune în discuție la o întâlnire desfășurată joi la Seul cu reprezentanții delegațiilor pentru probleme nucleare din Coreea de Sud și Japonia.

foto: Kremlin.ru

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW