Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Coreea de Nord susține că satelitul său „spion” a captat imagini cu Pentagonul și Casa Albă

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 28 noiembrie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Coreea de Nord susține că satelitul său „spion”, Malligyong-1, a captat imagini cu Pentagonul și Casa Albă. Regimul de la Pyongyang afirmă că a primit și imagini detaliate ale portavioanelor nucleare americane. Afirmațiile nu sunt verificate, relatează The Guardian.

Coreea de Nord a afirmat că satelitul său recent lansat a transmis imagini „detaliate” ale mai multor obiective din SUA, cum ar fi Casa Albă, Pentagonul sau portavioanele nucleare – imaginile ar fi fost vizualizate de liderul regimului, Kim Jong-un.

Existența imaginilor nu a fost verificată în mod independent, iar experții afirmă că este prea devreme pentru a stabili dacă satelitul spion Malligyong-1 funcționează corect, la doar o săptămână de la lansare.

Marți, agenția de știri de stat KCNA a declarat că liderul Kim, care a vizionat lansarea și ulterior a organizat un banchet pentru oamenii de știință și lucrătorii programului spațial, a văzut fotografiile celor două entități guvernamentale, realizate luni noapte.

Obiective militare americane, surprinse de satelit

Satelitul ar fi fotografiat, de asemenea, o bază navală americană, un șantier naval și un aerodrom din Virginia, a precizat KCNA, adăugând că imaginile conțin patru portavioane nucleare americane și un portavion britanic.

Regimul de la Pyongyang va fi dornic să extragă o valoare propagandistă maximă din lansarea de marțea trecută, care a atras condamnarea imediată din partea Washingtonului și a crescut tensiunile de-a lungul graniței cu Coreea de Sud.

Coreea de Nord a afirmat că satelitul a captat și instalațiile militare din Coreea de Sud, precum și ale teritoriului american Guam din Pacific și ale statului Hawaii. Niciuna dintre imagini nu a fost aratată publicului.

Oficialii militari din Coreea de Sud spun că Malligyong-1 a intrat pe orbită, însă nu ar fi putut până acum să capteze și să trimită imagini din spațiu.

ONU sancționează Coreea de Nord

Satelitul spion, despre care se crede că a fost construit cu ajutorul tehnologiilor rusești, a provocat luni scene de furie în Consiliul de Securitate al ONU. Sancțiunile ONU se aplică sateliților nord-coreeni, deoarece aceștia încorporează o tehnologie interză, utilizată în programul de rachete balistice ale regimului.

Spionarea prin satelit, un „act legitim”

Ambasadorul Coreei de Nord la ONU, Kim Song – o apariție rară, i-a acuzat pe critici de ipocrizie. „Nicio altă națiune din lume nu se află într-un mediu de securitate la fel de critic ca RPDC (n.r. Republica Populară Democrată Coreeană)”, a declarat el.

„O parte beligerantă, Statele Unite, ne amenință cu o armă nucleară.

Este un drept legitim pentru RPDC, în calitate de altă parte beligerantă, să dezvolte, să testeze, să fabrice și să dețină sisteme de arme echivalente cu cele pe care le posedă sau le dezvoltă Statele Unite”, a mai spus ambasadorul din Nord.

Sursă foto: Korean Central News Agency/Korea News Service/AP Photo

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW