Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Copiii ar putea beneficia de alocații dublate mai devreme de luna august

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 4 februarie 2020 Etichete: , , ,

Copiii ar putea beneficia mai devreme de luna august de alocațiile dublate. Întrucât Guvernul Orban nu dispune de bani la bugetul de stat pentru ca alocațiile să fie dublate, Executivul a dat o ordonanță de urgență care amână intrarea în vigoare a legii pentru 6 luni. Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței dată de Guvern a fost propus recent pentru respingere în Senat.

După ce Klaus Iohannis a promulgat legea, Guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat OUG nr. 2/2020 prin care amână cu 6 luni dublarea alocațiilor pentru copii. În concluzie, în loc ca alocațiile copiilor să fie dublate din februarie, ar urma să să fie majorate din august.

Ei bine, propunerea de lege pentru aprobarea OUG nr. 2/2020 a fost propusă recent pentru respingere la Senat, deci copiii ar putea beneficia de alocații dublate mai devreme de luna august.

Orice ordonanță a Guvernului trebuie aprobată de Parlament pentru a continua să se aplice, însă senatorii și deputații au și varianta respingerii ordonanțelor.

Momentan proiectul de lege nu se aplică, fiind nevoie ca Parlamentul să adopte propunerea, iar Klaus Iohannis să dea un verdict final.

În prezent, copiii din România cu vârstele cuprinse între 3 și 18 ani primesc o alocație de 150 de lei. În cazul în care nu au terminat liceul sau școala profesională, elevii beneficiază de alocație până la terminarea studiilor. De asemenea, până la vârsta de doi ani, copiii primesc o alocație de 300 de lei.

Odată cu noua lege, alocația copiilor până în doi ani va ajunge la 600 de lei, cea pentru copii peste doi ani, la 300 de lei, iar cea pentru copiii cu handicap la 600 de lei.

Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari PNL și deși a fost respins de Senat, Camera Deputaților l-a adoptat în calitate de for decizional.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW