Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Controverse privind achiziții de telefoane și laptopuri scumpe la Crucea Roșie. Explicațiile directorului general

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 30 martie 2022

Crucea Roșie Română a publicat pe site-ul propriu două cereri de ofertă pentru telefoane și echipamente IT de ultimă generație. Între altele, organizația umanitară vrea să achiziționeze 18 telefoane mobile Samsung Galaxy S22 Ultra, smartphone ce costă peste 6.000 de lei bucata, potrivit site-urilor de specialitate. În ce privește echipamentele IT, unul dintre laptopurile pentru care se cere o ofertă de preț este un Dell Precision 3561, care costă 10.600 de lei. 

Prețurile uriașe ale echipamentelor au atras atenția internauților, care au atacat Crucea Roșie pentru că vrea să facă astfel de achiziții în condițiile în care, între altele, organizația umanitară se gestionează și criza refugiaților din Ucraina.

Achizițiile

Cererile au fost publicate în seara zilei de vineri, 25 martie, termenul limită de primire a ofertelor fiind marți, 29 martie, ora 15:00, în cazul ambelor documente.

Foto: Captură ecran/ site Crucea Roșie

În cazul telefoanelor, cerea de ofertă precizează „specificațiile de calitate”:

  • 24 buc – Telefon mobil Samsung Galaxy S21 FE, Dual SIM, 256 GB, 8 GB RAM, 5G – puțin peste 2.900 de lei (69.600 de lei 24 de bucăți)
  • 4 buc – Telefon mobil Apple iPhone 13, 512GB, 5G – 5.800 de lei (23.200 de lei 4 bucăți)
  • 18 buc – Telefon mobil Samsung Galaxy S22 Ultra, Dual SIM, 256 GB, 12GB RAM, 5G – 6.650 de lei (119.700 de lei 18 bucăți)

În total, este vorba despre 46 de telefoane a căror valoare totală ar ajunge la 212.500 de lei.

În ce privește echipamentele IT, potrivit cererii de ofertă, Crucea Roșie vrea să achiziționeze 46 de laptopuri, astfel:

  • 24 buc – laptop HP Pavilion 14-ec0027nq, AMD Ryzen 7 5700U, 14”, RAM 8GB, SSD 512GB, AMD Radeon Graphics, Free DOS, Natural Silver – 3.500 de lei (84.000 de lei 24 de bucăți)
  • 22 buc – laptop Dell Precision 3561 cu procesor Intel Core i7 – 11850H, 15.6”, Full HD, 16GB, 512GB SSD, NVIDIA T600 4 GB, Windows 10 Pro, Silver – 10.600 de lei (233.200 de lei 22 de bucăți)

Așadar, vorbim despre 46 de laptopuri în valoare de 317,200 de lei. În total, valoarea celor două achiziții ar fi 529.700 de lei.

DOCUMENT Cerere ofertă echipamente IT Crucea roșie

DOCUMENT Cerere ofertă telefoane Crucea Roșie

De menționat este că acestea sunt prețurile la smartphone-urile și laptopurile respective potrivit site-urilor de specialitate și nu înseamnă neapărat că aceasta va fi și suma achitată de Crucea Roșie.

Însă sumele uriașe au stârnit oricum controverse în mediul online. Pe rețeaua socială Reddit, mai mulți utilizatori au comentat despre aceste achiziții pe care Crucea Roșie vrea să le facă. Mulți au opinat că organizația nu ar avea nevoie de astfel de echipamente de ultimă generație, în condițiile în care altele asemănătoare, dar mai ieftine, și-ar face treaba la fel de bine.

Alți utilizatori ai rețelei au criticat Crucea Roșie, argumentând că cetățenii nu pentru asta donează bani către organizație.

Explicațiile directorului general

Main News l-a contactat pe directorul general al organizației umanitare, Ioan Silviu Lefter, pentru a lămuri problema. Lefter a explicat că banii cu care vor fi plătite echipamentele nu sunt din colecta națională, ci aparțin Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, la care Crucea Roșie România este afiliată.

„Nu sunt din colecta națională. Sunt din banii Federației, care au venit la noi să ne sprijine, să ne dezvoltăm, ca să putem conduce bine operațiunile. Nu sunt din banii de la apelul umanitar, nu are nicio treabă (…)

Noi avem un șef de operațiuni la București, cu o echipă de 5 oameni de la federație, care vor să ne sprijine, pentru că au experiență mult mai multă în domeniul cu refugiații, pentru că vin din zone în care au fost războaie. Federația ne-a pus la dispoziție un buget al lor, ca să putem conduce operațiunea”, a declarat pentru Main News directorul general al Crucii Roșii Române.

Întrebat dacă nu se putea coordona operațiunea de ajutorare a refugiaților din Ucraina și cu niște dispozitive mai ieftine, Lefter a răspuns negativ.

„Nu, pentru că noi mergem peste tot, trebuie încărcat cu tot felul de softuri telefonul, ca să putem gestiona situația, nu este o pretenție a noastră. Noi suntem modești în general. Nu ne aruncăm la lucruri dinastea. A fost dorința Federației, ca să fim bine utilați, pentru că trebuie să comunicăm continuu și cu Crucea Roșie ucraineană și, după cum v-am spus, încarcă tot felul de softuri în el, (softuri) necesare nouă în operațiuni”, a explicat acesta.

Directorul general a mai arătat că telefoanele și laptopurile vor fi distribuite în țară, nu toate vor ajunge la sediul din București al Crucii Roșii. Crucea Roșie Română este organizată în 47 de filiale județene și filiale ale sectoarelor Municipiului București și 713 subfiliale municipale, orășenești și comunale.

„Noi avem filiale în toată țara, (echipamentele sunt – n.red.) pentru filialele care lucrează în prima linie, cele care asigură granițele, care sunt pe granița cu Ucraina și Republica Moldova, nu sunt doar pentru sediul central”, a completat Lefter.

La rândul său, directorul de achiziții și logistică, Marius Ion, a declarat pentru Main News că au fost primite oferte atât pentru telefoane, cât și pentru laptopuri, dar momentan acestea nu au fost deschise, deci nu a putut să ne ofere și niște cifre.

„Da, au fost primite și oferte. Nu le-am deschis momentan, pentru că nu avem timp. Pregătim un convoi și nu am avut timp. Săptămâna asta nu le deschidem, pentru că mâine dimineață (joi – n.red.) plecăm într-un convoi la Izmail. De luni încolo. Până atunci, nu avem cum”, a precizat pentru Main News Marius Ion.

Foto articol: Facebook/ Crucea Roșie Română

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW