Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Controverse legate de proiectul PSD, prin care copiii sunt obligați să-și întrețină părinții/ Este sistemul public de pensii în faliment?

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 5 iulie 2019 Etichete: , ,

Proiectul de lege numit „pensia de sprijin pentru părinți și bunici” a generat numeroase controverse în spatiul public. „Sistemul public de pensii sau de asistență socială este în faliment?” – se întreabă reprezentanți ai societății civile, economiști dar și tinerii care, potrivit proiectului de lege, ar trebui să contribuie în plus la bugetul de stat. Toți cei aflați în câmpul muncii contribuie deja cu 25% din salariul brut la fondul de pensii. 

PNL cere demisia celor 73 de parlamentari PSD care au semnat proiectul legislativ

Politicienii din opoziție nu au ratat ocazia de a critica inițiativa puterii, despre care se spune că ridică probleme de moralitate. Se pune la îndoială buna credință a tinerilor pe care legiuitorul vrea să îi oblige prin lege sa își ajute părinții și bunicii. Liberalii cer retragerea proiectului pe care îl consideră „culme a analfabetismului democrativ și o mutație fabuloasă în mintea unor oameni care nu mai au nicio tangență cu realitatea”.

”Cel mai potrivit exemplu pentru nivelul de degradare morală, mintală și politică a celor din PSD și ALDE a venit astăzi prin proiectul de lege care obligă copiii să le plătească părinților pensie de întreținere sub sancțiunea pușcăriei. Probabil parlamentarii PSD au identificat în această soluție legislativă modalitatea prin care să-și salveze bătrânețile după dezastrul de guvernare din ultimii ani de zile, întrucât cu siguranță niciun român cu capul pe umeri nu-i va mai vota”, arată Dan Vîlceanu într-un comunicat de presă.

Roxana Wring – USR: „PSD se teme că nu va putea susține pensiile pe care le-a promis”

Liderii opoziției susțin că puterea nu mai poate susține sistemul de pensii, având in vedere că majorarea pensiilor, dacă se va pune in aplicare asa cum prevede noua lege, va crea o presiune și mai mare pe bugetul public. În plus, susține opoziția, legea nu ar putea fi aplicată.

„Această inițiativă nu este aplicabilă. Este o rușine ca din partea unui partid social ca PSD vine o propunere care de fapt încearcă să anihileze ajutorul social, pentru că despre asta e vorba, toți plătim taxe, impozite, și grija pentru cei în dificultate și cei vulnerabili cade în primul rând pe stat, pentru că statul este cel care colectează acești bani, tocmai cu acest scop. Deci să obligăm copiii să plătească o pensie părinților și apoi să-i sancționăm dacă nu o fac, este o mare prostie. Nu poate fi aplicată o astfel de lege, unde îi găsim pe copii, care este sistemul birocratic prin care o putem face. Dovada că din nou PSD-ul trăiește într-o lume paralelă, incompetența lor depășește orice imaginație și sunt total rupți de realitatea noastră de zi cu zi.”, a declarat pentru Mainnews.ro, Roxana Wring.

Ce spune inițiatorul legii, deputat Dumitru Gherman: „Am scris doar dacă copiii au posibilitatea. Dacă nu au, nu au”

La rândul său, inițiatorul proiectului Dumitru Gherman, a spus că proiectul se referă la „un aspect sentimental”, într-un interviu acordat pentru Libertatea.ro. El recunoaște că pune la îndoială buna credință a familiilor tinere despre care spune că pleacă în străinătate și își abandonează părinții și bunicii.

„Reacţia mea şi a celorlalţi colegi se referă la abandonul sentimental al părinţilor şi bunicilor, şi nu neapărat la cel material, şi nu neapărat cel provenit de la cei din străinătate ei mai trimit banii acasă, dar chiar şi copiii crescuţi în România noastră”, a declarat Dumitru Gherman.

Cei 73 de deputați PSD care au avut această inițiativă spun că nu este vorba despre biruri noi, este doar „o trezire la realitate”.

„Eu am o părere personală, practic, ne îndreptăm spre ceva ce nu este specific românesc, şi anume acest timp de abandon sentimental faţă de cei care ne-au crescut. Dacă se va retrage, sigur..fiind semnat de colegii mei, în număr mare, faptul cum va fi deturnat în presă, pe online şi pe televiziuni..” a comentat el. Nu sunt biruri pe noi, ci este o trezire la realitate”, este de părere inițiatorul legii, deputatul PSD Dumitru Gherman .

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW