Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Controverse după ce un copil de 8 ani a fost luat cu forţa din plasament de un procuror. Bogdan Licu a demarat control/ Reacția premierului și explicațiile parchetului

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 21 iunie 2019 Etichete: , , ,

Cazul unei fetițe de 8 ani, luată cu forța de autorități de la familia la care se afla în plasament, a stârnit controverse în spațiul public după ce imaginile au fost publicate în presă și pe rețelele de socializare. În imagini se vede cum copilul se opune plecării din plasament, însă este târât de procuror. Ministrul Muncii a criticat gestul autorităților, însă o asociație din justiție susține că, în realitate, asistentul maternal a refuzat să adopte copilul. Mai mult, fetiței i s-ar fi indus ideea că îi vor fi luate organele.

Fata se află de la 1 ani și 2 luni în plasament la familia Șărămăt, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, însă recent a fost adoptată de o familie de români care locuiește în SUA. Familia care o avea în plasament susține că ar fi vrut să o adopte pe copilă, însă cererile au fost respinse, potrivit Adevarul.ro.

Adopția a fost obținută prin sentință judecătorească, iar românii din SUA au făcut plângeri penale pentru că procedura nu s-a realizat efectiv, fiind deschis un dosar penal. În cadrul dosarului, vineri, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, însoţit de poliţişti, a mers la locuința familiei Șărămăt pentru a lua copilul.

Procurorul general a dispus un control

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus la data de 21 iunie 2019 efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind împrejurările și modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce privește coordonarea activității de efectuare a percheziției domiciliare din ziua de 21 iunie 2019. Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare și Control”, a transmis Parchetul General.

Viorica Dăncilă a cerut MAI, Ministerului Muncii și Inspecției Judiciare demararea unor anchete

Premierul a anunțat că a cerut anchete Ministerului de Interne, Muncii și Inspecției Judiciare să ancheteze cazul, urmând ca până luni să primească toate detaliile.

„E vorba de un copil. Cu sentimentele copilului nu trebuie să se joace nimeni. Înțeleg foare bine acest lucru, eu sunt o mamă care a adoptat un copil și știu cât de importantă este o familie pentru un copil și cum poate să-i schimbe viața. (..) Dincolo de aceste anchete, trebuie să vedem cum ajutăm această fetiță să se integreze cât mai bine, să nu o rănim. Știu că există o hotărâre judecătorească și acolo unde hotărârea există, nu putem să intevenim, dar eu cred că trebuie să ne gândim la acest copil. (..) Dincolo de politică, dincolo de toate lucrurile, suntem oameni. Cred că nu este drept ca atunci când vorbim de un copil să încercăm să avem argumente politice. Cred că fiecare dintre noi are anumite sentimente și trebuie să se implice. Cred că toți ar trebui să ne gândim că suntem părinți, marea majoritate, și să ne gândim că acest lucru se putea întâmpla cu copilul nostru. Ce-am fi simțit atunci”, spus Viorica Dăncilă.

Marius Budăi: E un caz extrem de emoționant

Ministrul Muncii, Marius Budăi, în subordinea căruia sunt direcțiile de asistență socială a declarat, pentru Antena 3: „Imaginile de azi nu sunt cele pe care aș fi vrut să le văd, dar instituțiile statului trebuie să spună ce și cum. Cei de la Protecția Copilului vor face o anchetă. E un caz extrem de emoționant. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat”.

Asociația VeDem Just: Copilului i s-a indus ideea că îi vor fi luate organele de către autorități

Asociația din care face parte și judecătorul Cristi Danileț susține că, deși familia Șămărăt a fost întrebată de mai multe ori dacă vrea să adopte copilul, aceasta a refuzat.

„Față de cazul copilului din Baia de Aramă luat cu forța de autoritățile statului de la asistentul maternal, reprezentanții VeDemJust s-au interesat și pot comunica public următoarele:
– procedura de adopție fusese finalizată. După ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă dorește să adopte copilul și a refuzat, a fost decisă adopția în favoarea unei familii de români stabilită în SUA;
– reprezentanții ANPDC au fost în repetate rânduri la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabilă a copilului. Acesta a refuzat categoric, tratând cu dispreț autoritățile și inducând copilului ideea că i se vor lua organele de către adoptatori;
– acum două luni asistentului maternal i s-a retras atestatul;
– există o hotărâre judecătorească definitivă care obligă asistentul maternal să respecte decizia cu privire la adopție. Azi s-a pus în executare silită această hotărâre, cu organe de la Protecția Copilului, executor judecătoresc și Poliție”, potrivit asociației VeDem Just.

Reacția IGPR

IGPR a precizat că poliţiştii au fost prezenţi la faţa locului pentru a pune în executare un mandat de percheziţie şi toate activităţile au fost coordonate de procurori.

„Toate activitățile de la fața locului au fost coordonate de procurorul de caz, numărul polițiștilor prezenți în acea misiune stabilindu-se după o analiză realizată anterior, care a avut în vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot să apară pe fondul unui impact emoțional puternic.

În fapt, analiza s-a dovedit a fi corectă întrucât, într-un interval relativ scurt de timp, la fața locului s-au adunat aproximativ 50 – 60 de persoane.

Așadar, reiterăm faptul că principala misiune a polițiștilor a fost asigurarea și menținerea unui climat de liniște în zonă, iar în interiorul locuinței au intrat 3 polițiști care au însoțit procurorul de caz și reprezentanți ai DGASPC”, a transmits IGPR.

Carmen Dan: Nu poliţiştii au bruscat copilul

După atitudinea corectă și firească a CSM de zilele trecute în cazul pedofilului, mă aștept la o reacție asemănătoare și în cazul fetiței din Mehedinți.

Cred că este evident pentru toată lumea care a fost rolul Poliției acolo. Nu polițistii sunt cei care au bruscat copilul minor!

Parchetul Curții de Apel Craiova explică cum s-au derulat evenimentele

Procurorii spun că asistenul maternal nu a predat minorul, deși era valabilă o decizie judecătorească. În acest sens, reprezentanții DGASPC au mers anterior la domiciliul acestuia, însă au fost refuzați din nou.

„S-a apreciat că, prin atitudinea sa, asistentul maternal Ş M a obstrucţionat punerea în executare a dispoziţiilor unei hotărâri judecătoreşti, încălcând, totodată, dreptul minorei S.S. la respectarea vieţii de familie şi adoptând o atitudine comportamentală, care a avut un efect negativ asupra dezvoltării acestui copil. În acest sens s-a mai arătat că atitudinea şi acţiunile asistentului maternal Ş. M. au dus la îngreunarea procesului de acomodare dintre minoră şi familia adoptatoare, aceasta influenţând negativ fetiţa cu privire la formarea unei imagini reale asupra familiei de adopţie, a adus diverse acuze şi a adresat cuvinte jignitoare specialiştilor instituţiei, la întâlnirile de acomodare dintre minoră şi familia de adopţie, de faţă fiind şi minora S. S., şi a făcut afirmaţii jignitoare cu privire la etnia şi sănătatea mentală a acesteia”, transmite Parchetul.

La Parchet au fost depuse plângeri atât de părinții adoptivi, cât și de DGAPSC Mehedinți. Ulterior, asistentul maternal a fost concediat. Părinții adoptivi au încercat de mai multe ori să își ia copilul, însă au întâmpinat dificultăți. De altfel, în mai multe rânduri angajații DGASPC au mers la domiciliul asistentului maternal însoțiți de polițiști. Astfel, părinții au apelat la un executor judecătoresc.

„S-a încercat să se discute cu minora S.S. însă nu s-a putut relaţiona cu aceasta deoarece a început să plângă. În aceste condiţii i s-a cerut numitei ŞM să o liniştească pe minoră, însă aceasta nu s-a implicat, timp în care celelalte persoane majore din imobil au început să strige, agitând-o şi mai mult pe minoră.
Deoarece, minora trebuia liniştită într-un timp cât mai scurt, s-a luat hotărârea ca aceasta să meargă împreună cu părinţii adoptivi, care au aşteptat-o în afara imobilului, cu psihologul şi asistentul social la IML Craiova, în vederea examinării fizice şi pentru a fi consiliată de psihologul prezent.
Minora a opus rezistenţă, deoarece, în permanenţă, i s-a inoculat de către familia numitei ŞM că părinţii adoptivi ar putea să-i facă rău.
Procurorul de caz a predat-o pe minoră părinţilor adoptivi care împreună cu psihologul şi asistentul social au mers la IML Craiova unde aceasta a fost examinată.
Din informaţiile deţinute până în prezent minora ŞM se simte bine.
Percheziţia s-a continuat prin ridicare înscrisurilor referitoare la starea de sănătate fizică şi psihică a minorei SS şi alte documente referitoare la procesul de adopţie”, explică procurorii.

 

Foto: Adevărul.ro

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/controverse-dupa-ce-un-copil-de-8-ani-a-fost-luat-cu-forta-din-plasament-de-un-procuror-bogdan-licu-a-demarat-control/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/controverse-dupa-ce-un-copil-de-8-ani-a-fost-luat-cu-forta-din-plasament-de-un-procuror-bogdan-licu-a-demarat-control/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: mainnews.ro/controverse-dupa-ce-un-copil-de-8-ani-a-fost-luat-cu-forta-din-plasament-de-un-procuror-bogdan-licu-a-demarat-control/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/controverse-dupa-ce-un-copil-de-8-ani-a-fost-luat-cu-forta-din-plasament-de-un-procuror-bogdan-licu-a-demarat-control/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW