Monday, June 14, 2021
Jurnalism corect


Controverse legate de cazul arestării fostului adjunct al serviciului secret al Armatei, după ce o structură a Ministerului Apărării ar fi cerut acces la calculatoarele judecătorilor | MApN: Nu au fost cerute informații neclasificate

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 2 aprilie 2021 Etichete: , ,

Direcția de contrainformații a Armatei ar fi solicitat Curții Militare de Apel accesul la mai multe calculatoare ce aparțin grefierilor și judecătorilor de la instanța care l-a arestat pe generalul în rezervă Iulian Gherghe. Trei dintre magistrați au sesizat CSM pentru a verifica dacă solicitarea reprezintă un atentat la imparțialitatea și independența sistemului judiciar. MApN susține că în timpul controlului nu au fost cerute informații neclasificate. 

Trei dintre judecătorii Curții de Apel au sesizat CSM pentru a se verifica dacă o astfel de solicitare reprezintă sau nu un atentat, o violare a imparțialității și independenței judecătorilor din cadrul Curții Militare de Apel”, a precizat, pentru Main News, judecătorul locotenent-colonel George Matei, purtătorul de cuvânt al Curții Militare de Apel.

Consiliul Superior al Magistraturii cere Inspecției Judiciare să verifice dacă cei trei judecători au procedat corect refuzând solicitarea Direcției de contrainformații. Dacă se constată că nu au respectat ordinul președintelui instanței, magistrații riscă cercetarea disciplinară.

Controlul Direcției de contrainformații a fost aprobat în urmă cu un an și viza strict informații clasificate. Procesul efectiv de verificare ar fi început în urmă cu câteva zile. Ulterior s-ar fi cerut acces la calculatoare folosite de judecători și grefieri, unde ar exista și informații neclasificate.  De curând a avut loc și procesul în urma căruia a fost arestat generalul în rezervă Iulian Gherghe, într-un dosar în care este acuzat că ar fi delapidat circa 180.000 de dolari.

În mod cert este o coincidență și rămâne ca fiecare în parte să analizeze dacă există vreo legătură sau nu, pot confirma că este o coincidență”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Curții Militare de Apel.

MApN susține că nu au fost cerute documente neclasificate

În schimb, MApN susține că în timpul controlului a fost verificat modul de gestionare a informațiilor clasificate aflate în evidența Curții Militare de Apel și că a fost auditat modul de implementare a politicilor de securitate la sistemul informatic și de comunicații independent clasificat al unității.

În perioada 29 martie – 2 aprilie 2021, în baza Planului unic de control în domeniile protecției informațiilor clasificate în MApN, pentru anul 2021, înregistrat cu numărul J-015 din 06.10.2020, structura specializată a MApN a executat un control de fond pe linia protecției informațiilor clasificate la Unitatea militară (U.M.) 02949 București, activitate comunicată unității, în prealabil, cu adresa nr. Re-J-S-1562 din 10.11.2020.
Pe timpul activității nu s-a solicitat acces la documente neclasificate, iar echipa de control s-a relaționat strict cu personalul structurii de securitate și responsabilul cu evidența documentelor clasificate, fiind permanent însoțită de un reprezentat legal al unității.
Activitatea s-a desfășurat cu respectarea strictă a prevederilor Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările și completările ulterioare, precum și a Normelor privind protecția informațiilor clasificate în Ministerul Apărării Naționale, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.9/2013, fără a aduce atingere independenței actului de justiție și, implicit, activității specifice desfășurate la nivelul U.M. 02949 București”, este reacția oficială a Ministerului Apărării Naționale, pentru Main News.

În cele din urmă, reprezentanții Direcției de contrainformații a Armatei nu a ajuns să verifice documentele neclasificate.

Sursă foto: MApN

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW