Thursday, October 28, 2021
Jurnalism corect


Contre între procurori la Instanța Supremă, pe tema sesizării CJUE în dosarul lui Berbeceanu: DIICOT, de partea deciziei CCR legată de completurile de trei judecători. Parchetul General, împotrivă

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 4 noiembrie 2019 Etichete: , , , ,

Punerea în discuție a sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în dosarul fostului comisar Traian Berbeceanu a dus la concluzii diferite ale celor doi procurori de ședință. În timp ce reprezentantul Parchetului General s-a pronunțat în favoarea sesizării și a suspendării procesului până la o decizie a CJUE, procurorul DIICOT s-a arătat împotriva sesizării și a cerut reluarea judecății de la zero.

Context

După decizia Curții Constituționale, care a stabilit că trebuie reluate procesele în care s-a dat o decizie doar în primă instanță, de completuri de 3 nespecializate pe fapte de corupție, Înalta Curte a sesizat CJUE în dosare aflate în aceasta situație. Magistrații vor ca judecătorii europeni să spună dacă decizia CCR trebuie aplicată.

În general, procurorii au fost de acord cu sesizarea CJUE și cu suspendarea proceselor. Mai puțin în cazul dosarului Berbeceanu, în care procurorul DIICOT s-a opus și a cerut reluarea judecății. Instanța urmează să anunțe decizia.

În acest proces sunt doi procurori în sala de judecată pentru că au fost reunite două dosare diferite.

Acuzațiile din dosar

În dosar sunt implicaţi un fost procuror şef de la DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, respectiv un fost comandant al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu.

În 2016 fostul şef al BCCO Alba Iulia a fost achitat iar procurorii acuzaţi că ar fi fabricat probe au fost condamnaţi la închisoare. Fostul procuror Ioan Mureşan Mureşan Ioan a primit 7 ani de închisoare pentru represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi fals intelectual. Poliţistul Alin Mirel Muntean a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru represiune nedreaptă şi fals intelectual, iar ex-procurorul Nicolaie Ioan Cean a primit 2 ani cu executare pentru complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

sursa foto: ÎCCJ

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW