Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


Contre în coaliție pe tema măsurilor din Energie / Cîțu: Cineva care nu înțelege piața face astfel de propuneri

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 25 ianuarie 2022

Măsurile pregătite de autorități pentru depășirea crizei prețurilor la energie electrică și gaze generează noi tensiuni în interiorul coaliției. Președintele PNL susține că o parte dintre propunerile făcute de social-democrați ar demonstra că aceștia din urmă nu înțeleg cum funcționează piața energiei, după ce PSD a criticat Ordonanța pregătită de Guvern. 

Nu este o competiție între cine îi ajută pe români, obiectivul este să găsim soluții în coaliție. Este un OUG al Guvernului României, o soluție pentru a reduce povara pentru facturi”, a declarat Florin Cîțu, marți, în cadrul unei declarații de presă.

Fostul premier a comentat informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora PSD ar pregăti reglementarea prețurilor din energie, începând cu 1 aprilie.

Nu văd sensul ca, pentru 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piața, până în octombrie, când vine iarăși iarna. Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluție. Dacă vrem să face ceva, să ne gândim pentru iarna viitoare(…)(n.r. măsura) Trebuia să o luăm până la 1 aprilie, atunci făcea sens din punctul meu de vedere. După ce le dereglementezi, iarăși o să fie un puseu, cineva care nu înțelege piața vine cu astfel de propuneri”, susține președintele PNL.

Totodată, președintele PNL a precizat că este adeptul unor sancțiuni aplicate furnizorilor care nu respectă legea, dar a menționat că este nevoie de „foarte mare atenție”.

Cred că aici nu amenzile rezolvă problema, ci deschiderea pieței. Cu cât ai mai mulți jucători pe piață, scad prețurile, nu ai astfel de situații. Când piața e suprareglementată, apar astfel de situații, de sincope. Dacă vrem prețuri scăzute, trebuie să facem piața mai permisivă, prin investiții, e adevărat, prin reducerea de bariere, etc”, a adăugat Cîțu.

Context

Guvernul PSD-PNL-UDMR pregătește o Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale, ce cuprinde măsuri ce ar urma să intre în vigoare de la începutul lunii februarie, până la finalul lunii martie.

PSD a criticat voalat proiectul și a cerut o completare a acestuia, încât să fie „coerent și eficient”. Social-democrații arătau că „este obligatoriu” să fie introduse și sancțiuni severe pentru furnizorii care nu respectă legea și anunțau că au constituit şi un grup de lucru pentru elaborarea documentelor tehnice necesare adoptării unui calendar de reglementare a pieţei energiei şi gazelor din 1 aprilie.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW