Friday, January 28, 2022
Jurnalism corect


Contractul pentru proiectarea Magistralei de metrou M5 Eroilor – Piața Iancului a fost semnat

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 octombrie 2021

Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a anunțat vineri, 29 octombrie, că a fost semnat contractul de proiectare și asistență tehnică pentru Magistrala M5 de metrou, Secțiunea Eroilor – Piața Iancului. 

Această secțiune va asigura legătura între Estul și centrul orașului, precum și conexiunea cu Magistrala M4 Gara de Nord – Gara Progresu, cu Magistrala M2 Berceni – Pipera și cu Magistrala 1 Pantelimon – Dristor”, a precizat Irinel Scrioșteanu, pe Facebook.

Secțiunea Eroilor – Piața Iancului va avea o lungime de 5,4 km și 6 stații: Hașdeu, Cișmigiu, Universitate, Calea Moșilor, Traian, Piața Iancului.

Valoarea proiectului este de 2,9 miliarde de lei cu TVA, iar lucrarea va fi finanțată din fonduri europene nerambursabile, de la bugetul de stat și din surse proprii”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor.

Contractul a fost atribuit Asocierii Metrans – 3TI Progetti – SWS Engineering – Coding, ce lucrează și la proiectarea metroului în Cluj. Termenul de realizare al proiectului tehnic este de 2 ani, urmând ca apoi pe baza acestuia să fie lansată licitația pentru efectuarea lucrărilor.

Semnarea contractului a fost tergiversată mai bine de un an, după ce Curtea de Apel București a obligat Metrorex, în ianuarie, să reanalizeze oferta câștigătorului inițial, Metroul SA, firmă exclusă de CNSC, ca urmare a unei contestații făcute de 3TI Progetii.

Magistrala 5

Magistrala 5 a Metroului București își propune să conecteze zona de sud-vest, traversând centrul orașului, cu zona Pantelimon, din zona de vest a orașului, creând o legătură între două zone dens populate ale orașului. Lungimea întregii linii va fi de 16,2 km și va cuprinde 22 de stații și un depou.

Pe 15 septembrie 2020 a fost dată în circulație cu călători Magistrala 5 Drumul Taberei – Eroilor, în lungime de de 6,871 km. Valoarea totală a proiectului este de 3,22 miliarde lei fără TVA. Primele contracte au fost semnate în anul 2011, iar termenul de finalizare inițial era stabilit până la finele lui 2015.

Trenuri noi pentru M5

Pe 2 decembrie 2020, Metrorex a încheiat cu firma franceză Alstom contractul pentru achiziția a 13 trenuri noi de metrou „Metropolis”, destinate Magistralei 5 Drumul Taberei. Înțelegerea prevede și posibilitatea achiziționării suplimentare a încă 17 trenuri.

Contractul are o valoare de 103,2 milioane euro, echivalentul a 490,5 milioane lei fără TVA și este finanțat din bugetul de stat și credit de la Banca Europeană de Investiții.

Potrivit înțelegerii, capul de serie ar trebui să sosească în maxim doi ani de la semnarea contractului, iar întregul lot de 13 trenuri în 3 ani și jumătate. Cele 17 trenuri suplimentare vor fi livrate după trei ani și 10 luni de la data în care Metrorex își va exprima opțiunea de suplimentare.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW