Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Contractul pentru extinderea pistei Aeroportului Oradea, încheiat de CJ Bihor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 noiembrie 2022 Etichete: ,

Consiliul Județean Bihor a încheiat joi, 3 noiembrie, cu firma Precon Transilvania un contract privind proiectarea și execuția lucrărilor de extindere cu 400 metri a pistei Aeroportului Oradea.

Contractul are o valoare de circa 15,8 milioane euro, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene. Pista ar urma să se extindă cu 400 metri spre Nojorid, urmând să ajungă la 2.500 metri lungime.

Contractul prevede și extinderea platformei de garare pentru a putea asigura staționarea mai multor aeronave. De asemenea, sistemul și echipamentele de radionavigație vor fi modernizate, permițând aterizarea aeronavelor în condiții meteo nefavorabile.

Bolojan: Noi zboruri de anul viitor

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, dă asigurări că, în urma realizării acestei investiții, aeroportul va putea fi operat de aeronave de mare capacitate Boeing sau Airbus.

„Alături de celelalte investiții care sunt în derulare la aeroport, prin extinderea pistei sunt create condițiile pentru dezvoltarea de noi zboruri de pe aeroportul din Oradea, începând de anul viitor”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Termenul pentru finalizarea proiectului este de 13 luni, din care 6 luni reprezintă proiectarea. Cu alte cuvinte, lucrările ar trebui finalizate până la finele anului viitor.

Pe 16 ianuarie 2009, un avion Gulfstream G200, operat de Țiriac Air, a fost avariat după ce a depășit pista, care în acel moment avea o lungime de 1.800 metri. În octombrie 2015 au fost finalizate lucrările de modernizare a pistei, acesta fiind extinsă cu 300 metri.

 

Comentarii