Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Contracte de peste 1 miliard lei, încheiate de Primăria Capitalei pentru înlocuirea conductelor de termoficare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Primăria Capitalei a încheiat marți, 1 noiembrie, cele cinci contracte pentru înlocuirea a 212 kilometri de conductă principală din sistemul de termoficare, un proiect extrem de important, care ar putea îmbunătăți radical modul în care este furnizat agentul termic în București. Durata înțelegerilor este de 4 ani – 6 luni proiecte și 42 luni execuție. 

Lotul 1 Magistrala II Sud – 46 km

– Elsaco Electronic, Energomontaj, Sicor – 300,1 milioane lei fără TVA

Lotul 2 Magistrala II-III Grozăvești – 36 km

– Elsaco Electronic, Energomontaj, Sicor – 168,1 milioane lei fără TVA

Lotul 3 Magistrala V Grozăvești – 32 km

– Construcții Erbașu, Consix Construcții – 257,3 milioane lei fără TVA

Lotul 4 Magistrala Progresu – Berceni – 50 km

– Construcții Erbașu, Consix Construcții – 315,9 milioane lei fără TVA

Lotul 5 Magistralele: II Sud, II-III Grozăvești, V Grozăvești, Progresu – Berceni, II Vest, I-II-III Vest – 48 km

– Energomontaj, IPCT Instalații, Sicor, Elsaco Electronic – 268,6 milioane lei fără TVA.

Nicușor Dan: În primăvară încep lucrările

În cadrul conferinței de presă organizate în sediul Primăriei cu acest prilej, primarul Nicușor Dan a precizat că primele lucrări ar putea debuta în primăvara anului viitor.

„Este o bucurie să semnăm cea mai mare investiție de termoficare din acest mandat. Este vorba despre 200 milioane euro, bani proveniți din fonduri europene. Deja am avut niște întâlniri preliminare. Proiectarea deja a început, astfel încât în primăvară vom putea demara lucrările”, a declarat Nicușor Dan.

Tabloul rețelei de distribuție

Sistemul de transport al energiei termice din București, unul dintre cele mai mari din lume, are 954 km de conducte în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane.

În ultimii ani întreaga rețea s-a degradat în ritm accelerat, avariile fiind la ordinea zilei, totul pe fondul lipsei investițiilor majore. În prezent, din 954,09 km, lungimea rețelei termice primare, 11,1% au o vechime mai mică de zece ani, 9,7% au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani, alte 8,8% fiind cu o vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, restul de 70,3% având o vechime de peste 25 de ani. Din cei 2.963,3 km rețele termice secundare, 21,8% au o vechime mai mică de zece ani, 16,7% au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani, alte 13,5% fiind cu o vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, restul de 47,9% având o vechime de peste 25 de ani.

Însă întregul tablou s-ar putea schimba dacă este să-i dăm crezare actualului primar general, Nicușor Dan, care în timpul campaniei electorale din 2020, a promis că va revigora sistemul de termoficare.

Cel mai important proiect de reabilitare a rețelei de după ’90

Până acum nu s-a făcut mare lucru. Primăria Capitalei a continuat să facă lucrări de mică amploare prin intermediul companiilor municipale Termoenergetica și Energetica. Totuși, pentru ca și bucureștenii să simtă cu adevărat o îmbunătățire, este nevoie de mari investiții. Cea mai așteptată se referă la reabilitarea a circa 212 kilometri din rețeaua de termoficare. Banii pentru acest proiect era disponibili încă din anul 2016, însă administrația Firea nu i-a putut accesa din cauza falimentului Radet.

În mai 2021, noua administrație a reușit să obțină girul Comisiei Europene, care oferă 216 milioane euro, practic cea mai mare parte din investiția estimată la 1,17 milioane lei fără TVAPrimăria Capitalei a lansat licitația în ianuarie 2022.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW