Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Construcţii ilegale amenajate pe malurile Dunării, descoperite în timpul unei acţiuni la nivel european

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 22 octombrie 2022

Construcţii ilegale amplasate în albia Dunării și alte infracțiuni au fost descoperite de către autorităţi în timpul unei acţiuni desfăşurate la nivel european, la care au participat toate cele 10 state riverane fluviului Dunărea. În cadrul acţiunii organizate simultan în cele zece ţări, au fost constatate 130 de infracţiuni, dintre acestea pe teritoriul României fiind constatate 19 infracţiuni la legea privind transportul naval şi 10 infracţiuni la legea apelor.

Instituțiile europene participante au iniţiat 2.403 acţiuni şi controale, fiind verificate 14.000 de persoane (majoritatea personal navigant, pasageri, conducători de ambarcațiuni).

Totodată, au fost verificate 87 de societăţi comerciale, 43 de persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de agrement nautic, 2.043 de autorizaţii/licenţe/permise de pescuit și 2.104 nave.

În urma activităţilor specifice desfăşurate de către cele 10 state riverane fluviului Dunărea, au fost constatate 130 de infracţiuni, aplicate 340 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 25.000 de euro.

De asemenea, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 2 containere cu bunuri contrafăcute, 17 ambarcațiuni, 15 motoare de ambarcațiune, 54 de unelte de pescuit, 495 de kilograme de pește, 8 metri cubi de material lemnos, 20 de tone de motorină și 15.000 de țigarete, în valoare totală de aproximativ 40.000 de euro.

Dintre acestea, în România, au fost constatate 19 infracțiuni la Legea nr. 191/2003 privind transportul naval (personal navigant depistat sub influența băuturilor alcoolice pe timpul executării atribuțiilor de serviciu sau conducând o navă fără brevet/certificat de capacitate corespunzător, precum și punerea în navigație a unei nave fără echipaj minim de siguranță).

Au fost constatate 10 infracțiuni prevăzute de Legea Apelor nr. 107/1996, având ca obiect executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape, fără avizul legal al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Polițiștii Serviciului de Poliție Transporturi Maritime au descoperit, în cooperare cu autoritățile vamale, două containere, care ar fi conținut 14.556 de jucării, susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală ale mai multor mărci.

Mărfurile, având o valoare de piaţă estimată la 714.000 de lei, au fost reținute în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, polițiștii structurilor de poliție transporturi navale, în cooperare cu polițiștii de frontieră, au constatat 41 de infracțiuni prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

Acțiunea s-a realizat concomitent în Germania, Austria, Bulgaria, Ungaria, Croația, Slovacia, Serbia, Ucraina, Moldova și România, fiind prima acțiune de acest fel la care au participat toate cele 10 state riverane fluviului Dunărea.

Activităţile de verificare şi control au avut ca scop creşterea siguranţei şi securităţii activităților pe apă, în zona de litoral a Mării Negre, fluviului Dunărea şi pe luciurile de apă navigabile, precum și protejarea ecosistemului acestor zone.

De asemenea, acțiunile au vizat respectarea legislației în domeniul protecției mediului, prevenirea şi combaterea poluării, transportului naval de pasageri, verificarea personalului navigant și a conducătorilor de ambarcațiuni, pe linia consumului de băuturi alcoolice, punerea în navigație a navelor, având la bord echipajul minim de siguranță, respectarea regimului juridic al frontierei de stat și prevenirea și combaterea migrației ilegale.

Sursa foto: Poliția Română

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW