Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


Construcția autostrăzii „Marea Negră” devine o prioritate pentru NATO

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Construcția autostrăzii dintre Burgas și Varna este o prioritate cheie pentru NATO, în cadrul coridorului de transport VIII Durres – Varna, și construcția coridorului de la Constanța la Salonic. Aceste coridoare de transport internaționale au o importanță strategică cheie pentru desfășurarea rapidă a forțelor NATO, a declarat marți șeful apărării din Bulgaria, amiralul Emil Eftimov, relatează Mediapool.bg.

În urmă cu o zi, ministrul apărării de la Sofia, Todor Tagarev, a precizat că Bulgaria ar trebui să investească aproape 6 miliarde de euro în proiecte de infrastructură pentru a-și consolida securitatea și pentru a oferi infrastructură Alianței.

Conform sursei citate, de ani de zile, autostrada „Marea Neagră” se află în impas, iar autoritățile bulgare nici măcar nu au stabilit traseul. Ultimele informații detaliate despre acest proiect au fost oferite în primăvara anului trecut.

Promisiunea guvernului interimar de la Sofia a fost ca în 2024 autostrada „Marea Neagră” va avea o evaluare a impactului asupra mediului (EIM).

Autostrada dintre Varna si Burgas are o lungime de 104 km si pana acum au fost construiti doar 8 km. În prezent, guvernul bulgar încearcă să finalizeze autostrăzile Hemus, Struma, Ruse – Veliko Tarnovo și drumul expres către Podul II al Dunării.

„În condițiile războiului Rusiei în Ucraina, s-a pus întrebarea dacă este necesar și cum să se întărească apărarea țărilor NATO, și mai precis pe flancul de sud-est, unde se află Bulgaria și România” , a spus Eftimov.

El a comentat că a fost adoptat un pachet pentru Bulgaria și România pentru așa-zisa prezența avansată adaptată a forțelor NATO.

„În cadrul prezenței adaptate, am început să vorbim despre Centrul de Coordonare Maritimă din Varna, am început să vorbim despre intensificarea poliției aeriene, despre o divizie multinațională în România și alte câteva inițiative de instruire care se întâmplă”, a declarat șeful apărării pentru BNT.

Oficial bulgar a amintit că în acest sens a fost creat grupul de luptă multinațional în Bulgaria, sub comandă italiană. În timpul summitului NATO de la Vilnius, s-a decis ca acest grup de luptă să fie întărit într-o brigadă, ceea ce înseamnă cel puțin 1.500 de militari.

Guvernul a început să vorbească și despre construirea unei baze militare pentru viitoarea brigadă NATO lângă Yambol.

 „Pentru a ajunge la o brigadă, trebuie create condițiile adecvate. Vorbim de infrastructură. NATO poate reacționa pe cale aeriană și pe mare relativ rapid, dar a reacționa pe uscat, a desfășura forțe și mijloace este o logistică foarte complexă. proces de efort. În acest scop, trebuie să aveți infrastructură la loc ”, a explicat amiralul Eftimov.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW