Sunday, November 27, 2022
Jurnalism corect


Consiliul UE a adoptat regulamentul privind reducerea cu 15% a consumului de gaze în statele membre

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 5 august 2022

Consiliul Uniunii Europene (UE) a adoptat vineri, 5 august, regulamentul privind reducerea voluntară a consumului de gaze cu 15%, după cum se arată într-un comunicat de presă. Textul acestei reglementări va fi publicat în Jurnalul Oficial la începutul săptămânii următoare şi va intra în vigoare la o zi după publicare.

Conform sursei citate, statele membre au convenit să-și reducă cererea de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani, între 1 august 2022 și 31 martie 2023, cu măsuri la alegere.

La rândul său, Consiliul UE a specificat o serie de scutiri şi posibilităţi de a aplica o derogare parţială şi, în unele cazuri, totală de la obiectivul obligatoriu de reducere.

Așadar, Consiliul a convenit că:

 • Statele membre care nu sunt interconectate la rețelele de gaze ale altor state membre sunt scutite de reduceri obligatorii de gaze, deoarece nu ar putea elibera volume semnificative de gaze în beneficiul altor state membre;
 • Statele membre ale căror rețele de electricitate nu sunt sincronizate cu sistemul electric european și depind mai mult de gaze pentru producerea de energie electrică vor fi, de asemenea, scutite în cazul în care sunt desincronizate de la rețeaua unei țări terțe, pentru a evita riscul unei crize de alimentare cu energie electrică;

Statele membre își pot limita, de asemenea, ținta de reducere dacă și-au depășit obiectivele de umplere a stocării de gaze, dacă depind în mare măsură de gaz ca materie primă pentru industriile critice sau pot utiliza o metodă de calcul diferită dacă consumul lor de gaz a crescut cu cel puțin 8% în anul trecut comparativ cu media ultimilor cinci ani.

Statele membre își pot limita, de asemenea, ținta de reducere dacă și-au depășit obiectivele de umplere a stocării de gaze, dacă depind în mare măsură de gaz ca materie primă pentru industriile critice sau pot utiliza o metodă de calcul diferită dacă consumul lor de gaz a crescut cu cel puțin 8% în anul trecut comparativ cu media ultimilor cinci ani.

Sursa citată a amintit și faptul că statele membre au convenit să consolideze rolul Consiliului în declanșarea unei alerte a Uniunii fie din proprie inițiativă, fie la cererea a cel puțin cinci state membre, privind securitatea aprovizionării, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze tuturor statelor membre. Alerta Uniunii poate fi declanșată atunci când există un risc substanțial de lipsă severă de gaze sau o cerere de gaz excepțional de mare.

Atunci când aleg măsurile de reducere a cererii, statele membre au convenit că vor lua în considerare acordarea de prioritate măsurilor care nu afectează clienţi protejaţi precum gospodăriile şi serviciile esenţiale pentru funcţionarea societăţii, cum ar fi entităţile critice, asistenţa medicală şi sectorul apărării. Printre măsurile posibile se numără reducerea consumului de gaze în sectorul energiei electrice, măsuri de încurajare a înlocuirii combustibililor în industrie, campanii naţionale de sensibilizare, obligaţii specifice de reducere a încălzirii şi răcirii, precum şi măsuri bazate pe piaţă, cum ar fi licitaţiile între întreprinderi.

Statele membre îşi vor actualiza planurile naţionale de urgenţă care stabilesc măsurile de reducere a cererii pe care le planifică şi vor raporta periodic Comisiei cu privire la evoluţia planurilor lor.

Regulamentul a fost adoptat în mod formal printr-o procedură scrisă. Adoptarea urmează unui acord politic la care au ajuns miniştrii în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului Energie din 26 iulie. Regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE şi va intra în vigoare în ziua următoare.

Context

UE se confruntă cu o potenţială criză în materie de securitate a aprovizionării odată cu reducerea semnificativă a livrărilor de gaze din Federația Rusă şi cu un risc de întrerupere totală.

Deşi nu toate statele membre se confruntă în prezent cu un risc semnificativ de securitate a aprovizionării, perturbări grave în anumite state membre ar afecta economia UE în ansamblu.

Regulamentul completează legislaţia şi iniţiativele actuale ale UE, care garantează o aprovizionare sigură cu gaze pentru cetăţeni şi protecţia clienţilor împotriva perturbărilor majore ale aprovizionării, în special Regulamentul (UE) 2017/1938 privind siguranţa furnizării de gaze.

Acest regulament vine în continuarea altor iniţiative deja în curs care urmăresc îmbunătăţirea securităţii aprovizionării cu gaze şi rezilienţa UE, inclusiv un regulament privind înmagazinarea gazelor, crearea unei platforme energetice a UE de achiziţionare în comun şi iniţiativele enumerate în planul REPowerEU.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW