Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Consiliul UE a adoptat al 11-lea pachet de sancţiuni economice şi individuale împotriva Rusiei

By news.ro , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 iunie 2023

Consiliul UE a adoptat, vineri, al 11-lea pachet de măsuri restrictive economice şi individuale menite să consolideze sancţiunile existente ale Uniunii Europene şi să împiedice eludarea acestora, erodând astfel şi mai mult maşinăria de război a lui Putin şi veniturile sale.

„Sancţiunile noastre au deja un impact puternic asupra economiei ruseşti şi asupra capacităţii Kremlinului de a-şi finanţa agresiunea. Pachetul cu măsuri adoptat azi sporeşte presiunea noastră asupra Rusiei şi asupra maşinii de război a lui Putin. Prin combaterea eludării sancţiunilor, vom maximiza presiunea asupra Rusiei, privând-o şi mai mult de resursele de care are nevoie atât de disperată pentru a-şi putea continua războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a afirmat Josep Borrell, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, potrivit comunicatului de presă al Consiliului UE.

Conform sursei citate, pachetul adoptat include următoarele sancţiuni:

Instrumentul de combatere a eludării

Pentru a face faţă eludării din ce în ce mai frecvente a sancţiunilor europene, UE a decis să consolideze în continuare cooperarea bilaterală şi multilaterală cu ţările terţe, precum şi furnizarea de asistenţă tehnică.

Numai în acele cazuri în care cooperarea nu dă rezultatele scontate, UE va lua măsuri rapide, proporţionale şi specifice, care au ca unic scop să priveze Rusia de resursele care îi permit să îşi continue războiul de agresiune împotriva Ucrainei, sub forma unor măsuri individuale adecvate care să abordeze implicarea operatorilor din ţările terţe în facilitarea eludării.

Uniunea Europeană va relua un dialog constructiv cu ţara terţă în cauză după adoptarea unor astfel de măsuri individuale.

În cazul în care, în ciuda sancţiunilor individuale şi a angajamentului suplimentar, eludarea rămâne substanţială şi sistemică, UE va avea posibilitatea de a lua măsuri excepţionale, de ultimă instanţă. În acest caz, Consiliul UE poate decide în unanimitate să restricţioneze vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de bunuri şi tehnologii al căror export către Rusia este deja interzis, în special produsele şi tehnologiile pentru câmpurile de luptă către ţări terţe a căror jurisdicţie s-a demonstrat că prezintă un risc continuu şi deosebit de ridicat de a fi utilizate pentru acţiuni de eludare.

Interzicerea tranzitului

Pentru a minimiza şi mai mult riscul de eludare a sancţiunilor, decizia de vineri interzice tranzitul prin Rusia a mai multor bunuri şi tehnologii care pot contribui la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului de apărare sau de securitate, a bunurilor şi tehnologiilor destinate utilizării în industria aeronautică sau spaţială, precum şi a combustibilului pentru avioane şi a aditivilor pentru combustibili, exportate din UE către ţări terţe.

Controale şi restricţii privind importul şi exportul

Consiliul UE a adăugat alte 87 de entităţi pe lista entităţilor care sprijină direct complexul militar şi industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei. Acestea vor face obiectul unor restricţii mai stricte la export în ceea ce priveşte bunurile şi tehnologiile cu dublă utilizare.

Lista include patru entităţi iraniene care produc vehicule aeriene fără pilot la bord (drone) şi le furnizează Rusiei, alte entităţi din ţări terţe implicate în eludarea restricţiilor comerciale şi anumite entităţi ruseşti implicate în dezvoltarea, producţia şi furnizarea de componente electronice pentru complexul militar şi industrial al Rusiei.

În plus, decizia de vineri extinde lista articolelor restricţionate care ar putea contribui la îmbunătăţirea tehnologică a sectorului de apărare şi securitate al Rusiei pentru a include: componente electronice, materiale semiconductoare, echipamente de fabricare şi testare a circuitelor electronice integrate şi a plăcilor de circuite imprimate, precursori de materiale energetice şi precursori de arme chimice, componente optice, instrumente de navigaţie, metale utilizate în sectorul apărării şi echipamente marine.

Audiovizualul

Pentru a aborda campania internaţională sistematică a Federaţiei Ruse de manipulare mediatică şi de denaturare a faptelor, menită să consolideze strategia sa de destabilizare a ţărilor vecine, UE şi statele membre, Consiliul Uniunii Europene a extins suspendarea licenţelor de emisie la alte cinci instituţii media: RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook şi Katehon.

Potrivit sursei menţionate, aceste instituţii se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federaţiei Ruse şi au fost folosite de aceasta pentru acţiunile sale de propagandă continue şi concertate care vizează societatea civilă din UE şi din ţările vecine, denaturând şi manipulând grav faptele.

În special, propaganda a vizat în mod repetat şi consecvent partidele politice europene, în special în perioadele electorale, precum şi societatea civilă, solicitanţii de azil, minorităţile etnice ruseşti, minorităţile de gen şi funcţionarea instituţiilor democratice din UE şi din statele sale membre.

În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale, aceste măsuri nu vor împiedica aceste instituţii media şi personalul acestora să desfăşoare în UE alte activităţi decât cele de radiodifuziune, de exemplu, activităţi de cercetare şi interviuri.

Drumuri şi porturi

UE a extins interdicţia de a transporta mărfuri în Uniunea Europeană pe cale rutieră la remorcile şi semiremorcile înmatriculate în Rusia, inclusiv atunci când sunt transportate de camioane înmatriculate în afara Rusiei.

Mai mult, având în vedere creşterea bruscă a practicilor înşelătoare ale navelor care transportă ţiţei şi produse petroliere, Consiliul UE a decis să interzică accesul în porturile şi ecluzele UE al tuturor navelor care efectuează schimburi între nave, în cazul în care autorităţile competente au motive întemeiate de a suspecta că nava fie încalcă interdicţia de a importa ţiţei şi produse petroliere ruseşti pe cale maritimă în UE, fie transportă ţiţei sau produse petroliere ruseşti achiziţionate peste plafonul de preţ convenit de Coaliţia privind plafonarea preţurilor.

Aceeaşi interdicţie va fi aplicată şi navelor, atunci când autorităţile competente au motive întemeiate să suspecteze că acestea intervin ilegal, îşi dezactivează în alt mod sistemul de navigaţie atunci când transportă ţiţei şi produse petroliere ruseşti, încălcând acordurile, normele şi standardele internaţionale.

Energie

Derogarea temporară acordată Germaniei şi Poloniei pentru aprovizionarea cu ţiţei din Rusia prin secţiunea nordică a oleoductului Drujba se va încheia. Totuşi, petrolul care provine din Kazahstan sau dintr-o altă ţară terţă va putea continua să tranziteze Rusia şi să fie importat în UE prin oleoductul Drujba.

Liste individuale

Pe lângă sancţiunile economice, Consiliul UE a decis să includă pe listă un număr semnificativ de persoane şi entităţi suplimentare.

În concluziile din 23 martie a.c. ale Consiliului European, UE a reiterat rezoluţia de a condamna agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare a Carte ONU. De asemenea, UE a reiterat angajamentul de a creşte presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin luarea unor măsuri restrictive suplimentare.

Concluziile Consiliului European au subliniat şi importanţa şi urgenţa eforturilor care să asigure implementarea unor sacţiuni la nivel european şi naţional. Uniunea Europeană susţine ferm Ucraina şi va continua să ofere sprijin politic, economic, militar, financiar şi umanitar acestei ţări şi poporului său atâta timp cât este necesar.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii