Opinia Consiliului Superior al Magistraturii: Legea asistentului judecătorului respectă cerințele Constituției
Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a transmis, joi, 20 iulie, un memoriu Curții Constituționale(n.r. memoriu amicus curiae) privind sesizarea formulată de mai mulţi deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi deputaţi neafiliaţi, referitoare la neconstituționalitatea prevederilor Legii privind statutul asistentului judecătorului.
Reprezentanții CSM spun că legea supusă controlului de constituţionalitate nu cuprinde nicio dispoziţie care să afecteze în vreun fel principiul înfăptuirii justiţiei de către judecători. Dimpotrivă, reglementarea atribuţiilor asistentului judecătorului (art. 40 din lege) concretizează efectuarea de către aceştia a unor simple operaţiuni materiale, care nu sunt susceptibile să genereze, prin ele însele, vreo consecinţă juridică.
CSM: Atribuțiile asistentului judecătorului nu afectează hotărârile judecătorești
CSM susține că atribuțiile asistentului judecătorului nu afectează în niciun fel „criteriile de legitimitate ale hotărârilor judecătorești” , așa cum se susține prin obiecția de neconstituționalitate și nu există nicio contradicţie între dispoziţiile legii supuse controlului de constituţionalitate.
Un alt aspect, menționat de CSM , în dezacord cu sesizarea de neconstituţionalitate, este că legea adoptată respectă exigenţele de calitate proprii unui act normativ, respectiv cerinţele de accesibilitate, claritate, precizie şi previzibilitate, fiind astfel în acord cu Constituția României.
CSM: Legea asistentului judecătorului respectă cerințele Constituției României
Totodată, legea adoptată de Parlamentul României cuprinde dispoziţii clare referitoare la rolul și locul asistentului în cadrul instanțelor judecătorești, recrutarea, formarea profesională inițială și continuă, evaluarea profesională, suspendarea și eliberarea din funcție, drepturile și îndatoririle, atribuțiile, precum și răspunderea juridică a acestei categorii profesionale.
Consiliul a semnalat, pe de altă parte, că autorii obiecției de neconstituționalitate nu au indicat elemente concrete care să obiectiveze criticile, cu adevărat lacunare, lansate fără o argumentație serioasă în legătură cu această lege.
În concluzie, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că Legea privind statutul asistentului judecătorului respectă întrutotul exigenţele Constituției României, iar criticile invocate de deputaţii aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi de deputaţii neafiliaţi, în cuprinsul obiecției de neconstituționalitate sunt neîntemeiate, precizează forul superior al magistraturii.
De ce a atacat opoziția la CCR legea privind asistentul judecătorului
Deputaţii Forţa Dreptei şi cei de la USR au înaintat Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate în privinţa legii care instituie poziţia de asistent al judecătorului.
Reprezentanții opoziției susțin că propunerea legislativă adoptată recent de Parlament introduce în mecanismul de înfăptuire a justiţiei o poziţie asimilată în mod impropriu statutului de magistrat, care nu este prevăzută de Constituţie, dar care are influenţă asupra hotărârilor pe care judecătorul ar urma să le adopte.
Potrivit statutul asistentului judecătorului, activitatea acestei funcții constă în a sprijini activitatea judecătorilor pentru ședințele de judecată, fără a interfera cu activitatea desfășurată de grefieri. Mai multe detalii despre ce presupune rolul asistentului judecătorului, puteți citi aici.
Curtea Constituțională a României va analiza sesizarea de neconstituționalitate a Legii statutului asistentului judecătorului la data de 14 septembrie ac.
CITEȘTE ȘI: CCR va discuta peste o lună sesizarea ÎCCJ împotriva legii pensiilor speciale
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii