Sunday, July 21, 2024
Jurnalism corect


Consiliul Magistraturii vrea ca Inspecția Judiciară să-și verifice șeful

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 7 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cere ca șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, și o inspectoare să fie verificați de Inspecția Judiciară, în privința unor posibile abateri de neglijență. Decizia a fost luată cu șase la patru voturi, în urma unei discuții legate de o solicitare a judecătorului Bogdan Mateescu, potrivit unor surse mainnews.ro.

Mai exact, o inspectoare a realizat două rapoarte, unul referitor la un articol de presă și altul referitoare la o declarație și a concluzionat că acestea nu au afectat independența judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în condițiile în care apar informații că aceasta trebuia să se abțină. Șeful IJ, Lucian Netejoru a contrasemnat cele două rapoarte, deși șefa Direcției de Inspecție pentru Judecători din IJ le avizase negativ.

Ce vizau rapoartele

Cele două rapoarte erau legate de informații apărute în presă și declarații cu privire la condamnarea lui Liviu Dragnea.

Reactii în CSM

În ședința Secției pentru judecători a CSM, mai mulți membri ai Consiliului au criticat afirmațiile apărute în spațiul public, care nu au fost taxate deloc de IJ.

„Sugestiile de implicare a Înaltei Curți în jocul politic sunt inacceptabile. Sunt total nefondate și afectează nu doar prestigiul ICCJ, ci se referă per ansamblu la sistemul judiciar. Înalta Curte se așază total în afara jocului politic”, a spus Alina Corbu, președintele Înaltei Curți.

„Eu am solicitat apărarea independentei judecătorești. Eu sunt mai mult decât mâhnit, sunt revoltat… Același inspector judiciar, Roxana Petcu, a gestionat ambele lucrări. Opinia că nu exista nici măcar o aparență (de afectare a independentei judecătorești – n.red.), ba chiar se antameaza în articolele de presă și chestiuni personale, este revoltătoare și solicit verificări la Inspecția Judiciară. și Inspecția Judiciară trebuie să răspundă, așa cum fac și judecătorii pentru activitatea lor. Vă rog să luați act de această solicitare. Același inspector a propus respingerea apărării independenței (în ambele cazuri – n.red.), că Lucian Netejoru le-a avizat favorabil pe ambele, ceea ce mi se pare cu atât mai revoltător. Salut avizul negativ al șefei DIJ prin care se arătă că astfel de cereri trebuie admise.”, a precizat Bogdan Mateescu, judecător CSM.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW