Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Consiliul JAI din 5 decembrie nu va supune la vot aderarea României la Schengen SURSE

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 28 noiembrie 2023

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, programat pentru 4 și 5 decembrie, nu va supune la vot aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, conform surselor News.ro, asta deși subiectul a fost pus pe ordinea de zi provizorie a reuniunii.

Potrivit sursei citate, se doreşte convocarea unui nou Consiliu Extraordinar, până la sfârşitul lunii decembrie, în care să se decidă o aderare în etape a ţării noastre la Schengen, mai întâi pe plan aerian, începând cu martie anul viitor.

În luna decembrie a anului 2022, Consiliul JAI a respins aderarea României la Spațiul Schengen, din cauza votului negativ exprimat de ministrul de Interne din Austria, cât și de omologul olandez, care s-a opus aderării Bulgariei. În iulie 2023, Executivul de la Viena și-a reiterat refuzul de a permite extinderea Schengen, chiar dacă Parlamentul European și Comisia Europeană au anunțat în mai multe rânduri că cele două țări trebuie primite în spațiul de liberă circulație.

Cu toate că președinția spaniolă a Uniunii Europene și-a fixat ca prioritate aderarea României și Bulgariei la Schengen, astfel a pus subiectul pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI, forma finală a programului urmează să fie definită pe 1 Decembrie, când are loc reuniunea ambasadorilor care pregătește aceste tipuri de reuniuni, potrivit eruodeputatului Victor Negrescu.

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW