Saturday, February 4, 2023
Jurnalism corect


Consiliul Europei: Comisarul pentru Drepturile Omului critică modificările aduse legilor justiției

By Andreea Traicu , in Fara categorie Politic Stirile zilei , at 4 septembrie 2019 Etichete: ,

Comisarul pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, critică modificările care au fost aduse legilor justiției în România în anii 2018 și 2019. Pe lista țărilor care nu au respectat recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO și au făcut modificări legislative care slăbesc sistemul judiciar sunt:  Ungaria, Polonia, România, Turcia, Italia, Serbia.

„În raportul meu despre România, publicat în februarie, în care am abordat, printre altele, reforma sistemului judiciar care a fost concepută în grabă, am subliniat importanța menținerii independenței sistemului judiciar și am îndemnat autoritățile să dea efect recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO. Am atras atenția, printre mai multe probleme de îngrijorare, asupra creării unei noi secții, în cadrul Procuraturii Generale din România, pentru investigarea infracțiunilor comise în cadrul sistemului judiciar și restricțiile privind libertatea de exprimare a magistraților”, notează Comisarul pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović.

Principii majore ale Consiliului Europei referitoare la independența sistemului judiciar

Referitor la independența sistemului judiciar, Comisarul pentru Drepturile Omului precizează că „Independența judecătorilor individuali este protejată de independența sistemului judiciar în ansamblu, fiind un aspect fundamental a statului de drept”.

Comisarul pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, precizează ca imparțialitatea și independența judecătorilor sunt esențiale pentru a garanta egalitatea părților în fața instanțelor și că, în toate statele membre, ar trebui să fie consacrate în Constituție dar și în legile care guvernează justiția.

„Procedurile pentru numirea și promovarea judecătorilor sunt esențiale în protejarea independenței sistemului judiciar. Standardele Consiliului Europei impun ca nu mai puțin de jumătate din membrii consiliilor pentru sistemul judiciar (care vor fi instituite prin lege sau în conformitate cu constituția) să fie judecători aleși de colegii lor de pe toate nivelurile sistemului judiciar și cu respectarea pluralismului în interiorul sistemului judiciar. Deciziile cu privire la numirile și promoțiile ar trebui să se bazeze pe criterii obiective axate pe merite și calificări profesionale și nu pe considerente politice ale guvernului.

În cazul în care comentează deciziile judecătorilor, puterile executive și legislative ar trebui să evite atât critici care ar submina independența sau încrederea publicului în sistemul judiciar dar și acțiunile care pot pune în discuție disponibilitatea lor de a respecta deciziile judecătorilor”, notează Dunja Mijatović.

Comisarul pentru Drepturile Omului reamintește de rapoartele GRECO și ale Comisiei de la Veneția

Comisarul pentru Drepturile Omului reamintește de rapoartele GRECO și ale Comisiei de la Veneția care au prezentat modul în care modificările aduse legilor justiției influențează independența sistemului judiciar.

” Grupul de state împotriva corupției (GRECO) a fost, de asemenea, preocupat de impactul amenințărilor la adresa independenței sistemului judiciar asupra standardelor anticorupție ale Consiliului Europei. De exemplu, în ceea ce privește România, GRECO a fost profund îngrijorat de noile legislații care includeau modificări „referitoare la numirile și demiterile procurorilor superiori, independența funcțională a procurorilor, răspunderea personală a judecătorilor și procurorilor, care, luate împreună, reprezintă amenințări grave la adresa independența sistemului judiciar.

În multe dintre opiniile sale, Comisia de la Veneția a evaluat conformitatea legislației statelor membre cu standardele relevante privind statul de drept și independența sistemului judiciar. Doar pentru Ungaria, din 2011 Comisia de la Veneția a adoptat șapte avize referitoare la statul de drept, inclusiv independența judiciară. De asemenea, a abordat aceste probleme în avizele sale despre Bulgaria (2016), Polonia (două în 2016 și două în 2017), Turcia (două în 2017), România (2018 și 2019), Malta (2018) și Serbia (2018)”, precizează Dunja Mijatović.

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW