Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Consiliul European a alocat 3,5 miliarde de euro pentru țările care primesc refugiați din Ucraina

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 12 aprilie 2022

Țările membre ale Uniunii Europene (UE) vor beneficia de o sumă suplimentară de 3,5 miliarde de euro pentru a facilita preluarea refugiaților din Ucraina ca urmare a agresiunii ruse, a anunțat Consiliul European (CE), potrivit unui comunicat transmis marți, 12 aprilie. 

Finanțarea statelor membre se va face prin REACT-EU (Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei), programul de redresare post-pandemie.

În cursul săptămânii trecute, CE a aprobat plata imediată a sumei de 3,5 miliarde de euro pentru țările care primesc refugiați, reprezentând tranșa din partea REACT-EU corespunzătoare anului 2021. Pentru anul 2022 vor fi alocate încă alte 3,5 miliarde.

Cea mai importantă parte a finanțării va fi plătită statelor membre în care s-a înregistrat un număr mai ridicat de sosiri, fie ca țări de tranzit, fie ca țări de destinație finală.

„În mod concret, prefinanțarea care va fi plătită în 2022 prin intermediul REACT-EU va crește de la 11% la 15% pentru toate statele membre și de la 11% la 45% pentru țările UE în cazul cărora numărul de persoane sosite din Ucraina era mai mare de 1% din populația lor la sfârșitul primei luni după invazia rusă”, se arată în comunicatul CE.

Aceste modificări urmăresc să reducă impactul asupra bugetelor publice ale statelor membre, pentru ca acestea să poată gestiona mai bine criza umanitară generată de războiul din Ucraina.

Context

Peste 4,5 milioane de cetățeni au părăsit Ucraina de la începerea invaziei Federației Ruse și au ajuns în țările vecine, potrivit celor mai recente date ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). Situația defalcată, pe țări:

 • Polonia – 2.645.877
 • România – 701.741
 • Federația Rusă – 433.083
 • Ungaria – 428.954
 • Republica Moldova – 413.374
 • Slovacia – 320.246
 • Belarus – 21.292

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW