Consiliul Elevilor din București atrage atenția asupra fenomenului transferurilor frauduloase/Elevii nu sunt o monedă de schimb
Consiliul Municipal al Elevilor din București atrage atenția asupra fenomenului șpăgii care se cere pentru transferurile copiilor între școli. Asta după o secretara de la școala 181 din capitală fost prinsă în flagrant luând mită 200 de euro. Aceasta a fost reclamată la poliție de un părinte nemulțumit că i s-a cerut șpagă pentru aprobarea transferului copilului la școala 181.
„Cazurile de soluţionare frauduloasă a transferurilor elevilor sunt tot mai dese. Conform regulamentelor în vigoare, unităţiile de învăţămant preuniversitar au puterea decizională în aprobarea cererii, chiar dacă pledantul a îndeplinit condiţiile de transferare, lucru ce poate crea un climat discriminatoriu, transferurile putând fi aprobate sau respinse pe criterii subiective (nepotismul, minoritatea, şcoala de provenienţă etc.), nu obiective”, atrage atenția Consiliul Municipal al Elevilor, asociație ce reprezintă peste 300.000 de elevi.
CMEB atrage atenția că transferul elevilor de la o școală la alta a devenit o adevărată afacere. Unii angajați ai școlilor, mai ales a celor bine cotate, profită de pe urma dorinței părinților de a își muta copii la aceste unități de învățământ.
„Din păcate, observăm tot mai multe cazuri de fraudare a procesului de transferare a elevilor. Elevii nu sunt o monedă de schimb, iar astfel de situaţii în care persoane beneficiază de bunuri de pe urma transferurilor sunt deplorabile. Dreptul la o educaţie incluzivă şi de calitate nu trebuie obstrucţionat din motive subiective, deoarece orice elev ar trebui să beneficieze de şanse egale”, a
declarat Tudor-Alexandru PANAIT, preşedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti.
CONTEXT
Secretara școlii 181 din București a fost prinsă în flagrant imediat după ce a primit 200 euro de la părinte, care a anunțat autoritățile că i s-au cerut bani pentru a-și muta copilul la unitatea școlară respectivă. Secretara este acum sub control judiciar.
Părintele care a sesizat Direcția Generală Anticorupție povestește că i-a dat secretarei o solicitare scrisă în care cerea să i se aprobe mutarea copilul la școla unde lucrează femeia.
Funcționara a cerut 200 de euro și i-a spus părintelui că va interveni pe lângă cei care decid dacă copilul poate fi transferat.
Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/consiliul-elevilor-din-bucuresti-atrage-atentia-asupra-fenomenului-transferurilor-frauduloase-elevii-nu-sunt-o-moneda-de-schimb/ […]