Consiliul de Securitate va discuta vineri despre transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră
Consiliul de Securitate se va reuni, vineri, 21 iulie, pentru a discuta despre „consecinţele umanitare” ale retragerii Rusiei dintr-un acord care a permis exportul de cereale ucrainene pe un culoar protejat prin Marea Neagră în ultimul an, relatează Reuters şi EFE.
Convocarea reuniunii a fost anunţată de Regatul Unit, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului în această lună.
Statele membre au abordat încetarea acordului privind transportul de cereale prin Marea Neagră, după ce Rusia a anunțat că a închis coridorul pentru transportul cerealelor ucrainene și a avertizat celelalte state că „va considera” ținte militare, dacă apar nave cu cereale, fără acordul liderilor de la Moscova.
Ucraina vrea să foloseasă infrastructura maritimă a României
Pentru ca Rusia să perimită din nou transportul cerealelor pe Marea Neagră, a cerut reconectarea băncii agricole ruse Rosselhozbank la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, eliminarea sancţiunilor privind piesele de schimb pentru maşinile agricole; deblocarea logisticii de transport şi a asigurărilor; deblocarea activelor; şi reluarea funcţionării unei conducte folosite pentru exportul de amoniac prin Ucraina.
În ce privește folosirea infrastucturii maritime române de către Ucraina, oficialii statului nostru spun că susținerea față de Ucraina continuă, iar în perioada următoare vor fi discuții cu liderii de la Kiev, pentru ca exporturile cerealelor ucrainene să se facă în siguranță. Despre avertismentul Rusiei, potrivit căruia va considera „nave militare”, dacă Ucraina va transporta cereale pe Marea Neagră fără acordul Moscovei, reprezentanții României spun că este un „risc de proximitate”, care va fi analizat curând.
Acordul, încheiat de Ucraina şi Rusia, cu medierea ONU şi a Turciei, a permis ca peste 32 de milioane de tone de cereale şi alte produse să iasă din porturile ucrainene, care au fost blocate după invazia rusă.
Potrivit ONU, aceste exporturi au stabilizat preţurile pe pieţele internaţionale şi au prevenit o amplificare semnificativă a foametei în unele ţări, subdezvoltate.
Sursă foto: Twitter
Comentarii