Consiliul Concurenței investighează 13 producători de ulei, unt și zahăr pentru posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor
Consiliul Concurenței a anunțat că investighează 13 producători de ulei, unt și zahăr pentru posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor, se arată într-un comunicat de presă remis joi, 30 martie.
„Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Conform sursei citate, în cadrul celor trei investigații s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor firme de pe piața producției și comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA și Ardealul SA, dar și de pe piața producției și comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact, Covalact și Dorna Lactate (parte
din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Brașov (Olympus).
În ceea ce privește piața fabricării și comercializării de zahăr s-au derulat inspecții la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL.
Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate sunt analizate de autoritatea română de concurență, în cadrul procedurilor specifice.
Cele mai mari scumpiri, înregistrate la alimente
Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2023, comparativ cu luna februarie 2022, a ajuns la 15,5%, arată cele mai recente date al Institutului Național de Statistică (INS).
Mărfurile alimentare s-au scumpit în medie, în ultimul an, cu 22,5, în vreme ce prețurile la cele nealimentare au crescut în medie cu 12,73%. Printre alimentele care au înregistrat scumpiri mari s-au numărat: zahăr (63%), unt (44%), ouă (34%), brânză de vacă (33%) și ulei (29%).
În cazul mărfurilor nealimentare cele mai importante scumpiri s-au înregistrat la energie. Prețurile la gaze naturale au crescut în ultimul an cu 41,9%, în vreme ce cele la energie electrică cu 27,2%. Apă, canalul și salubritatea au crescut 24%, în vreme ce transport interurban cu 15%. Chiriile s-au majorat în medie cu 8%.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii