Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Consiliul Concurenței a finalizat „inspecțiile inopinate” în cazul investigației legată de creșterea dobânzilor

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Consiliul Concurenței a anunțat joi, 3 noiembrie, că a finalizat „inspecțiile inopinate” la 10 bănci care participă la stabilirea ratelor de referință ROBOR/ROBID.

Reprezentanții instituției susțin că investigația a fost declanșată pentru a ancheta „posibile înțelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat”.

Acest lucru s-ar fi întâmplat în cadrul procedurii de „fixing” (cea prin care sunt stabilite ratele de referință pentru ROBOR și ROBID).

Astfel, investigația vizează activitatea băncilor pe piața monetară interbancară desfășurată în cadrul procedurii de fixing, precum și cea desfășurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea și plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referință ROBOR/ROBID la nivel național”, susține Consiliul Concurenței.

Documentele ridicate de la cele 10 bănci se află, în acest moment, în analiza Consiliului Concurenței, iar instituția menționează că „nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”.

Autoritatea arată că „potențiala practică anticoncurențială afectează întreg teritoriul României”, întrucât indicele ROBOR, stabilit de cele 10 bănci, este o componentă a ratei dobânzii pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de 2 mai 2019.

Într-o declarație de presă susținută miercuri, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a menționat că, în cazul în care băncile vor fi găsite vinovate, vor fi aplicate sancțiuni, după ce vor avea posibilitatea să se apere în fața posibilelor acuzații.

Investigațiile noastră durează, în medie, doi ani. E o investigație complicată, nu mă aștept să fie finalizată mai repede(…)Ne uităm la cifre, dar pe parcursul investigației ne vom consulta cu autoritatea de reglementare (n.r. BNR), ei au cea mai bună expertiză pe sectorul bancar, ne vom consulta cu ei”, a adăugat Chirițoiu.

Băncile vizate ar fi Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România, relata News.ro.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii