Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


Consiliul Baroului București cere intervenția CSM pentru organizarea protestelor magistraților

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 29 ianuarie 2020 Etichete: ,

Consiliul Baroului București s-a reunit, marți, într-o ședință, și a stabilit să sesizeze Consiliului Superior al Magistraturii, în contextul protestelor grefierilor din ultima vreme. Membrii Consiliului cer CSM să ceară tuturor instanțelor din țară să comunice modalitatea în care înțeleg ele să protesteze împotriva eliminării pensiilor speciale ale magistraților, astfel încât manifestațiile să se desfășoare în mod „unitar”.

„Am solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să ceară tuturor instanțelor din țară, comunicarea de către instanțe a modalității în care înțeleg să deruleze protestul, prin publicarea pe site-ul fiecărei instanțe a programului din ziua respectivă, precum și a deciziei de a suspenda sau nu cauzele aflate pe rol”, transmite Consiliul Baroului București, într-un comunicat.

Totodată, membrii Consiliului Baroului București au speranța ca cererea adresată CSM să aducă aplicarea art5. privind relația sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice

„Avem speranța ca cererea noastră adresata Consiliului Superior al Magistraturii va duce la aplicarea art. 5 din Ghidul de Bune Practici privind relația sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, în special avocați, in sensul colaborării având la bază un dialog constructiv si eficient, având ca scop asigurarea unui act de justiție profesionist, transparent, de înalta calitate, cu respectarea diferitelor roluri pe care legea le atribuie fiecăruia dintre participant”, potrivit sursei citate.

La baza solicitării Consiliului Baroului București stau mai multe motive, printre care și desfășurarea neunitară a protestelor magistraților.

„Înțelegând motivele protestului magistraților și analizând modul de derulare al acestuia, am constatat o aplicare neunitară a acestui protest din perspectiva instantelor de judecata în sensul că unele completuri ale aceleiași instante au aplicat in mod diferit derularea protestului, unele completuri suspendand sedintele de judecata, acordand termene fara discutie, altele judecand cauzele aflate pe rol”.

De asemenea, Consiliul Baroului București a decis formularea unei adrese către Consiliul Superior al Magistraturii, prin care solicita acestuia „intervenția rapida si ferma la nivelul tuturor instantelor, in scopul comunicarii transparente a efectelor specifice protestului, raportate la aplicarea diferita a acestuia la nivelul instantelor de judecata”.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW