Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Consilierul BNR Adrian Vasilescu: Dacă Mugur Isărescu în această seară și-ar da demisia, procesul cu CNSAS ar înceta

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 aprilie 2021

Adrian Vasilescu, consilier al Băncii Naționale a României, a declarat pentru Mainnews.ro că, în eventualitatea în care Mugur Isărescu ar demisiona din funcția de guvernator al BNR, procesul în care CNSAS cere constatarea calității de colaborator al fostei Securități ar înceta.

„Pe rolul Curții de Apel București se judecă procesul CNSAS vs guvernatorul BNR. Dacă domnul Mugur Isărescu nu ar fi guvernator BNR, nu ar avea ce căuta în acest proces. Dacă în această seară și-ar da demisia, procesul ar înceta. Legea în baza căreia se dispută acest proces este OUG 24 din 2008. Articolul 3 litera q arată că guvernatorul BNR poate să fie verificat de CNSAS, având în vedere funcția pe care o ocupă”, a declarat Adrian Vasilescu, pentru Mainnews.ro.

Adrian Vasilescu: De unde știe CNSAS 2020 că documentele pe care le-a verificat n-au fost văzute în 2002?

În opinia lui Adrian Vasilescu, colegiul CNSAS ar fi trebuit să nu demareze noi verificări în privința lui Mugur Isărescu, în condițiile în care exista deja o decizie de necolaborare emisă în anul 2002.

„Guvernatorul a fost verificat de patru, începând cu 1999. A fost verificat de echipa istoricului Gheorghe Onișoru, de SRI, SIE și MApN. Ce mai importantă este decizia din 2002 a CNSAS, deoarece verificarea pornit la cererea ziarului Evenimentul Zilei. Decizia a fost semnată de președintele Gheorghe Onișoru, iar în textul deciziei invocă un articol din legea 187 din 1999, care cerea imperativ ca CNSAS atunci când începe o verificare are obligația să se uite nu doar în propria curte, ci să verifice peste tot unde ar putea găsi informații. (…) CNSAS invocă că a primit în 2008 un lot de documente de la SRI, iar acolo ar fi găsit două note semnate de Mugur Isărescu. Între 1999 și 2008 CNSAS a prerogativa legală de a judeca precum instanțele judecătorești. Există un principiu al autorității lucrului judecat, iar această decizie nu mai poate fi răsturnată. În 2008, OUG 24 întărește autoritatea lucrului judecat. În 2019 a apărut legea 161, potrivit căreia CNSAS poate dispune verificarea la cerere, dacă apar documente ce n-au mai fost văzute. Dar de unde știe CNSAS 2020 că documentele pe care le-a verificat n-au fost văzute în 2002? Avem semnătura istoricului Onișoru care spune că au fost făcute verificări conform dispozițiilor legii 187, a adăugat Adrian Vasilescu.

Context

Poziția lui Adrian Vasilescu vine în contextul în care Curtea de Apel București a trimis, vineri, la Curtea Constituțională sesizarea de neconstituționalitate formulată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, asupra prevederilor legale în baza cărora i-a fost deschis procesul în care se cere constatarea calității de colaborator al fostei Securități.

CITEȘTE ȘI: Procesul lui „Manole” | Mugur Isărescu contestă la CCR articolul de lege în baza căruia i s-a deschis dosar de colaborator. Guvernatorul BNR este acuzat că a dat Securității informații despre românii care se plângeau de frig și foame – DOCUMENT

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW