Wednesday, September 22, 2021
Jurnalism corect


Consiliere psihologică gratuită pentru pacienții cronici, în perioada pandemiei

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 16 mai 2020 Etichete: , ,

În perioada pandemiei de coronavirus, oamenii sunt extrem de stresați. Teama de îmbolnăvire afectează într-o mică măsură pe toată lumea, iar multe persoane gestionează cu dificultate provocările zilnice, chiar dacă nu sunt afectate. Pentru pacienții cronici stresul a fost mult mai puternic, fiindcă pe lângă problemele de sănătate pe care le au, se tem și de infectarea cu coronavirus.

Alianța Pacienților Cronici din România, cu sprijinul Bristol Myers Sguibb și Roche Româna, îi va ajuta să își exprime temerile pe care le au și vor fi ajutați cu răspunsuri la întrebările pe care și le tot pun de la începutul pandemiei.

Începând de marți 12 mai, pacienții cu afecțiuni cronice neurodegenerative (scleroză multiplă), hematologice (hemofilie) sau oncologice (cancer)au la dispoziție consiliere psihologică gratuită în cadrul unor ședințe online de terapie de grup.

„În contextul pandemiei COVID-19, pacienții cronici au nevoie de și mai mult sprijin psihologic din partea unor specialiști pentru a face față anxietăților cu care se confruntă. Lansăm totodată și un apel către autorități să acorde sprijinul necesar tuturor categoriilor de pacienți cronici”, spune Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.

Conform Hotnews.ro, sesiunile de consiliere psihologică gratuită se vor desfășura separat pentru fiecare dintre cele trei categorii de pacienți cronici, o dată pe săptămână, timp de patru săptămâni.

Ședințele pentru pacienții cu scleroză multiplă vor fi conduse de Andreea Daniela Goliță, psihoterapeut sistemic de cuplu si familie:

„Dacă până acum au reușit să aibă un comportament adaptativ la boala lor prin tot felul de ancore emoționale și psihice, această perioadă îi scoate pe acești pacienți din predictibilitatea avută înainte de pandemie. De aceea, din punct de vedere psihologic,creearea unui spațiu, fie el și virtual, în care acești oameni să își poată ventila emoțiile dificile și să-și recadreze realitatea actuală, îi ajută în menținerea echilibrului sanătății fizice prin echilibrul psihic și emoțional”, susține aceasta.

De pacienții cu hemofilie se va ocupa Ioana Lepădatu, psiholog:

„Cred că apelând la ședințe de programarea neurolingvistică se va reuși învingerea fricilor, gestionarea contextelor și preluarea unui control mai mare asupra emoțiilor și asupra gândurilor care blochează accesul la starea de bine și influențează starea de sănătate mentală și fizică. Pentru că, așa cum spune Anthony Robbins în Dincolo de Gândirea Pozitivă, Singurul mod de a vindeca într-adevăr lumea este să ne vindecăm mai întâi pe noi înșine”, a declarat ea.

De asemenea, Cosmina Grigore, patient coach, Asociația Imunis, va lucra cu pacienții bolnavi de cancer.

„Când ești diagnosticat cu cancer, viața ta se schimbă. Ai nevoie să împărtășești tumultul emoțiilor care te încearcă. Ai nevoie de susținere. Pentru că vrei să fii și tu un supraviețuitor. Pentru mine este esențial ca pacienții cu cancer să primească acest sprijin și de fiecare dată când lucrez cu un astfel de pacient îmi amintesc de nevoile pe care le-am avut și eu la diagnosticare și caut să îi spun ce știu că are nevoie pentru a fi mai bine. Așa că sunt recunoscătoare de fiecare dată când am oportunitatea de a fi alături de pacienți.”  

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW