Thursday, September 29, 2022
Jurnalism corect


Consecințele deciziei CCR asupra dosarelor judecate de ÎCCJ/ Care este situaţia lui Liviu Dragnea

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 3 iulie 2019 Etichete: , ,

CCR a admis sesizarea Parlamentului privind un conflict juridic între Parlament și ÎCCJ, referitor la completurile specializate de 3 judecători ale instanței supreme. Curtea a constatat că la nivelul ÎCCJ ar fi trebui să funcționeze completuri de 3 judecători specializate în corupție. Urmare a deciziei, cauzele soluționate în primă instanță înainte de 23 ianuarie vor fi rejudecate dacă nu au fost soluționate definitiv. 

Unul dintre condamnații despre care se vehicula că ar putea fi eliberați ca urmare a unei astfel de decizii este Liviu Dragnea. Având în vedere mențiunile din decizia CCR, fostul lider PSD nu va putea beneficia de decizia Curții.

„Cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și soluționate de aceasta în primă instanță anterior Hotărârii Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.14 din 23 ianuarie 2019, în măsura în care  nu  au  devenit definitive, urmează a fi rejudecate, în condițiile art.421 pct.2 lit.b) din Codul de procedură penală, de completurile specializate alcătuite potrivit art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003”, arată hotărârea CCR.
Întrebată dacă va formula contestaţie în anulare, avocata lui Liviu Dragnea a spus, într-o intervenţie la Antena 3: „În acest moment nu stiu exact ce spune motivarea CCR. Ar fi prematur sa ma exprim când nu stiu nimic concret. Era de admis acest conflict. Este foarte corect ce s-a intamplat”.

Augustin Zegrean: Dosarele în curs vor fi reluate

Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean susține că situația este similară celei privind completurile de 5 ale ÎCCJ.

„Din nou, o luăm de la capăt, este ca și situația completurilor de 5 judecători, vor fi eliberați cei care au fost deja condamnați definitiv și cei care încă nu sunt condamnați definitiv o vor lua de la capăt în procese.

Dosarele în curs vor fi reluate de completele specializate, aceste complete de la Înalta Curte eu știu că toate sunt specializate, dar va fi reluată judecata. Cei care au fost condamnați de completuri de 3, vor fi eliberați, procesul pe fond va fi reluat.

Dacă a fost condamnat în complet de 3 judecători și el va avea aceași finalitate”, a declarat Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, pentru mainnews.ro.

„Dacă vorbim de complet specializat de trei judecători, pentru a putea uzita de o cale extraordinară și anume de contestația în anulare, avem doar situația când completul de trei se află în instanța de apel pentru a folosi calea contestației în anulare, însă, cel din apel, completul de trei, nu trebuia să fie specializat, ci doar completul de fond, de 3 judecători.

Completul de control era superior, nu are obligație conform legii 78/2000 să fie un complet specializat, astfel că nu avem o cale extraordinară de corecție în această situație, ci avem doar situația, pe care o știm cu toții, de la completele de 5 judecători. Legea 78 spune că completul de fond trebuie să fie specializat, nu completul de trei”, a explicat şi avocatul Cristian Ene.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW