Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba: Congresul de la Tiraspol va cere alipirea regiunii transnistrene la Rusia

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 22 februarie 2024 Etichete: , ,

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba susține că la congresul deputaților din Tiraspol, programat în data de 28 februarie, se preconizează adoptarea unei solicitări către Moscova pentru alipirea regiunii separatiste Transnistria la Federația Rusă. 

Potrivit DESCHIDE.MD, opozantul a atras atenția la faptul că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală și nu exclude că această directivă de a organiza congresul vine chiar de la Moscova.

Acesta anticipează că în cadrul forumului deputaților din Transnistria, se va propune o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului pentru alipirea regiunii la Federația Rusă. În plus, se așteaptă ca a doua zi, pe 29 februarie, Putin să anunțe acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia de a da curs cererii.

Ghenadie Ciorba susține că adunarea de la Tiraspol și protestul recent organizat acolo împotriva presiunilor economice ale Republicii Moldova au drept scop să demonstreze opoziția locuitorilor din Transnistria față de Chișinău.

„De aici și recenta declarație a ministrului rus de externe Lavrov, potrivit căreia Moscova nu își va lăsa în dificultate cetățenii care trăiesc în Transnistria. Și tocmai în acest scop Rusia a acordat cetățenia, pentru ca astăzi să poată jongla cu numărul cetățenilor ruși pentru a-și justifica planurile de anexare a acestui teritoriu”, susține Ciorba.

Opozantul s-a adresat și Chișinăului, în special președintei Maia Sandu și a atenționată că „problema transnistreană nu se va rezolva de la sine”.

El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.

Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.

Potrivit presei din stânga Nistrului, convocarea a avut loc la solicitarea așa-zișilor primi deputați, care au acuzat R. Moldova că încalcă drepturile și înrăutățește situația social-economică a transnistrenilor.

 

Foto: NovostiPMR

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW