Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Confruntări la graniță între Armenia și Azerbaidjan. Erevan cere ajutor la Moscova

By Ana Teșcan , in Fara categorie , at 13 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Bombardamente și schimburi de focuri de armă au loc marți, 13 septembrie, la granița Armenia Azerbaidjan, într-o reluare a ostilităților vechi de decenii legate de teritoriul disputat din Nagorno-Karabah, relatează Reuters

Azerbaidjanul, care a restabilit controlul deplin asupra teritoriului într-un conflict de șase săptămâni în 2020, a declarat victime în rândul forțelor sale. Armenia nu a menționat pierderile, dar a spus că ciocnirile au persistat peste noapte.

Armenia cere ajutor la Moscova

Guvernul de la Erevan, Armenia, a declarat că va invoca un acord de cooperare cu Federația Rusă și va face apel la un bloc de securitate condus de aceasta, a informat Interfax.

Pe lângă președintele rus Vladimir Putin, premierul armean Nikol Pashinyan i-a chemat pe președintele francez Emmanuel Macron și pe secretarul de stat al Statelor Unite Antony Blinken pentru a discuta situația.

Statele Unite sunt profund îngrijorate de rapoartele privind atacurile de-a lungul graniței Armenia-Azerbaijan și solicită încetarea imediată a ostilităților, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

„Așa cum am clarificat de mult timp, nu poate exista o soluție militară pentru conflict. Solicităm încetarea imediată a oricăror ostilități militare”, a spus Blinken într-o declarație.

Declarațiile azere afirmă că forțele armene au fost implicate în diverse activități suspecte la granița sa, au mutat arme în zonă și au efectuat luni seara operațiuni miniere.

„Focurile de armă intense continuă – au început ca urmare a unei provocări pe scară largă a părții azere. Forțele armate au lansat un răspuns proporțional”, a declarat ministrul Apărării din Armenia.

Conflict vechi de decenii

Conflictul a izbucnit pentru prima dată la sfârșitul anilor 1980, când ambele părți se aflau sub stăpânire sovietică și forțele armene au capturat zone de teritoriu din apropierea Nagorno-Karabkah – recunoscut de multă vreme la nivel internațional ca teritoriu al Azerbaidjanului, dar cu o populație armeană mare.

Azerbaidjanul a recâștigat acele teritorii în luptele din 2020, care s-au încheiat cu un armistițiu intermediat de ruși și mii de rezidenți s-au întors la casele din care au fugit.

Liderii ambelor țări s-au întâlnit de atunci de mai multe ori pentru a încheia un tratat menit să stabilească pacea pe termen lung. 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *