Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Conflictul Serbia-Kosovo. Moscova a anunțat că susține Belgradul și dă vina pe „influențe externe” / Cristian Diaconescu: Rusia urmărește declanșarea unui pol de tensiune în Balcani

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 1 august 2022

Federația Rusă, prin vocile purtătorului de cuvânt al Kremlinului și șefului comisiei parlamentare pentru afaceri externe, a anunțat că susține abordarea „constructivă și pașnică” a Serbiei în relația cu Kosovo și dă vina pe „influențe externe”, în special pe NATO, pentru agravarea situației de securitate de la graniță. Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a explicat, pentru Main News, că Moscova încearcă să creeze o diversiune în regiunea Balcanilor, profitând de tensiunile „care nu s-au calmat de 15 ani”. 

Mai mult ca sigur că susținem Serbia. Suntem apropiați de sârbii kosovari. Considerăm că cerințele (n.r. autorităților din Kosovo) sunt absolut nerezonabile”, a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de TASS.

Peskov le-a cerut statelor care au recunoscut independența regiunii Kosovo să se implice pentru a împiedica autoritățile kosovare să „escaladeze tensiunile”.

Mulțumim lui Dumnezeu că au reușit să evite o agravare pe timpul nopții(…), este important să vedem prudență din partea ambelor tabere. Susținem abordarea pașnică și constructivă a Belgradului în acest context”, a mai spus Peskov.

Președintele comisiei de afaceri externe din Duma de Stat a Federației Ruse, Leonid Slutsky, a dat vina pe autoritățile Kosovare, menționând că tensiunile de la granița celor două state sunt provocate de influența unor „forțe externe”.

Kosovarii au încercat să escaladeze tensiunile într-un mod conștient, cu susținerea tacită a statelor membre NATO”, a transmis Slutsky pe Telegram, citat de Interfax.

Interese de diversiune ale Federației Ruse”

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a explicat, în schimb, că Federația Rusă urmărește să declanșeze „un pol de tensiune în Balcani”, cu scopul de a crea o diversiune de la invazia Ucrainei, declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

O astfel de problemă a mai apărut în urmă cu 9 luni și nu am auzit Moscova spunând că Uniunea Europeană sau Alianța Nord-Atlantică s-ar fi amestecat în decizia de la Priștina în ceea ce privește documentele de autentificare și plăcuțele de înmatriculare a mașinilor care vin din nordul regiunii.

Această temă a mai fost o problemă în zonă, în continuare există diferențe de abordare din această perspectivă, sârbii doresc să călătorească în regiunea Kosovo cu documente de înmatriculare sârbești, dar nu face parte dintr-un proiect, într-o formă sau alta, agresiv al NATO”, a explicat Cristian Diaconescu, pentru Main News.

Totodată, analistul extern arată că tema documentelor de identitate este folosită de ambele administrații, de la Priștina și Belgrad, „pentru a crește tensiunile existente, care nu s-au calmat de 15 ani”.

Este un subiect care apare ciclic în zonă, probabil nu își va găsi o soluționare într-o perioadă scurtă de timp, dar de aici până la a aduce întreaga problemă la NATO și un conflict regional, nu reprezintă decât interesele de diversiune ale Federației Ruse”, a subliniat Diaconescu.

Fostul șef al diplomației române l-a contrazis pe Dmitry Peskov și a precizat că abordarea Serbiei în conflictul cu Kosovo „nu este nici pe departe pașnică și constructivă”.

Vine pe un fundal complicat în ceea ce privește opțiunile Serbiei în legătură cu criza ucraineană. Belgrad a spus foarte clar că se află de partea Moscovei, practic se sprijină reciproc în acest moment, și generarea unui moment de tensiune care, repet, își are originile în trecut, reflectă un anume tip de opțiune pe care Serbia o are în ceea ce privește întregul pachet regional. Un conflict în Balcanii de Vest este oricând posibil și tensiunile din regiune sunt argumente”, este concluzia lui Cristian Diaconescu.

Sursă foto: CNN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *