Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Conducerea Serviciului de Termoficare Brașov, trimisă în judecată pentru fapte de corupție

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 7 august 2023 Etichete: , ,

Procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a directorilor Serviciului de Termoficare Brașov, pentru abuz în serviciu, trafic de influență, luare de mită. Potrivit DNA, este vorba despre Marin Ionuț Mircea, Corboș Gheorghe(n.r. aflați în stare de arest preventiv) și Mesaroș Mihaela -Elena, aflată sub control judiciar.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie – noiembrie 2022, inculpații Marin Ionuț Mircea și Corboș Gheorghe, în calitate de șefi ai Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, ar fi dispus și coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziție directă, publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câștigarea mai multor contracte de lucrări și servicii (ex. întreținere terase acoperiș, mentenanță/reparații instalații electrice etc.) de către trei societăți comerciale.
Referitor la atribuirea unuia dintre contracte „Lucrări revizii centrale termice, puncte termice”, inculpata Mesaroș Mihaela-Elena, având cunoștință despre înțelegerea frauduloasă dintre inculpații Marin Ionuț Mircea și Corboș Gheorghe și administratorul celor trei societăți comerciale, i-ar fi ajutat pe aceștia prin redactarea unei adrese în numele firmei respective ce conținea o ofertă întocmită pentru a fi luată în considerare în procedura de atribuire a contractului respectiv.

Peste un milion de lei, prejudiciu la bugetul de stat

Prin demersurile arătate mai sus, ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului Serviciului Public Local de Termoficare Brașov în sumă de 1.912.025 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru administratorul societăților beneficiare ale contractelor.
Astfel, inculpații Marin Ionuț Mircea și Corboș Gheorghe i-ar fi furnizat aceluiași om de afaceri, informații confidențiale referitoare la procedurile de achiziție directă ce urmau a se desfășura (informații vizând tipul lucrării, valoarea, locația), în scopul atribuirii nelegale a contractelor către cele trei societăți comerciale pe care acesta le administra.
Pentru „ajutorul” oferit în condițiile de mai sus, inculpatul Marin Ionuț Mircea ar fi pretins și primit de la omul de afaceri foloase necuvenite, în valoare totală de 69.785 de  euro, menționează DNA. 

Intervenții la președintele clubului de fotbal FC Brașov

Procurorii spun că „foloasele necuvenite” nu se rezumau doar la bani. Mita primită ar fi fost cerută, chiar și pentru ca o persoană să fie primită în clubul de fotbal FC Brașov.

La data de 01 iulie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea, i-ar fi promis unei persoane că va interveni pe lângă președintele clubului de fotbal FC Brașov pentru a-l primi în echipa clubului pe fiul acestuia, solicitându-i în contrapartidă ca acesta să intervină pe lângă un funcționar din cadrul Direcției Regionale Vamale Brașov, pentru a urgenta eliberarea codului EORI (numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici), necesar pentru primirea de către inculpat a unui colet expediat din Statele Unite ale Americii”, informează DNA.

În acest caz, au fost încheiate opt acorduri de recunoaștere a vinovăției (n.r. administratorii a patru societăți comerciale ) fiind stabilite pedepse cuprinse între 60.000 lei amendă și  trei ani închisoare cu suspendare și interzicerea unor drepturi.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW