Tuesday, June 15, 2021
Jurnalism corect


Conducerea ÎCCJ a demarat verificări privind repartizarea aleatorie a cauzelor, inclusiv a dosarului Ferma Regală Băneasa/ Se va verifica respectarea termenului de corespondență cu parchetele

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 22 decembrie 2020 Etichete: , , , ,

Conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție anunță că se vor face verificări privind modul de repartizare a dosarului Ferma Regală Băneasa, în care mai multe persoane publice au fost condamnate la închisoare.

Dan Andronic, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în această cauză, a acuzat implicarea unor foşti şefi din SRI în dosar, Florian Coldea şi George Maior, cu referire la faptul că aceştia ar fi avut cunoştinţă despre traseul dosarului şi completul la care va fi repartizat.

ÎCCJ va verifica, ulterior, repartizarea tuturor cauzelor, precum şi respectarea termenelor de comunicare între parchete şi ÎCCJ.

În dosar a fost condamnat şi Robert Roșu, pedeapsa determinând reacții dure în rândul avocaților, fiind organizat chiar și un protest.

Comunicatul ÎCCJ

„Având în vedere aspectele vehiculate în spațiul public, privind modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016, precum și, în general, referitor la respectarea dispozițiilor legale și regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanței supreme, în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate, pentru asigurarea încrederii publicului în Înalta Curte de Casație și Justiție și pentru apărarea prestigiului acesteia, prin ordinele de serviciu emise la data de 21.12.2020, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a dispus verificări cu următorul obiect:

– În prima fază, derulată în perioada 28-30.12.2020, se va verifica respectarea dispozițiilor legale și regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016.

– În a doua fază, derulată în perioada 04-18 ianuarie 2020, se vor efectua verificări cu același obiect la nivelul tuturor secțiilor și formațiunilor de judecată ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Totodată, în ceea ce privește dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac.

Verificările vor fi efectuate de către vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu sprijinul logistic și tehnic al prim-magistratului asistent al instanței supreme și al compartimentului IT.

Rezultatele ambelor verificări vor fi făcute publice”, transmite ÎCCJ.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW