Saturday, May 21, 2022
Jurnalism corect


Conducerea Băncii Naționale pentru următorii 5 ani, votată de Parlament. Mugur Isărescu, încă un mandat de guvernator

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 3 iulie 2019 Etichete: , , ,

Echipa de conducere a BNR a fost validată astăzi de plenul reunit al Parlamentului, după ce a trecut de audierile de la Comisiile de Buget – Finanțe. Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din Europa, a trecut și el testul Comisiei. 

Mugur Isărescu, un nou mandat de guvernator

Mugur Isărescu a fost validat pentru funcţia de guvernator al BNR şi preşedinte al Consiliului de administraţie, fiind singurul care a candidat pentru aceste funcţii. Votul a fost unanim.

Florin Georgescu rămâne în continuare prim-viceguvernator al BNR şi vicepreşedinte al Consiliului de administraţie.

Comisiile de buget-finanţe i-au validat, de asemenea, pe Leonardo Badea şi Eugen Nicolăescu pentru funcţiile de membru al Consiliului de administraţie şi viceguvernator al BNR.

Pentru funcţia de membru al Consiliului de administraţie al BNR, Comisiile de buget din Parlament au aprobat următoarea componenţă: Csaba Balint, Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Dan-Radu Ruşanu și Virgiliu-Jorj Stoenescu.

Mugur Isărescu: „BNR va îndeplini obiectivul de aderare a României la zona euro”

În cadrul audierilor, Mugur Isărescu a anunțat că, în acest mandat, BNR va îndeplini obiectivul de aderare a României la zona Euro. În acest sens este necesară o pregătire atentă dar și politici fiscale corespunzătoare.

„Este un program (programul de trecere la zona euro n.r.) care va schimba în mod esenţial statutul BNR. Până atunci vă reamintesc obiectivele principale ale BNR. În primul rând BNR a fost o bancă de misiune şi rămâne banca care emite moneda naţională, leul, până când ţara noastră va trece la moneda euro”, a declarat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu a mai spus, la audierile de la Parlament, că procesul de aderare la zona euro este unul complex, cu multe capcane.

„Trecerea în perioada acestui mandat la adoptarea monedei euro. Este un proces complex şi cu multe capcane. Aici tentaţia este să ne grăbim şi trebuie să o spun că am observat acuze la adresa noastră, că îngrădim procesul.

Filozofia pe care am adoptat-o este ca trecerea la moneda euro să se facă cu foarte multă pregătire din următorul motiv: zona euro este o zonă de convergenţă dacă cei care fac parte din acest grup al monedei unice sunt la un nivel apropiat de dezvoltare. Ideea că poţi intra în zona euro cu dezechilibre macroeconomice majore, nepregătit şi că participarea la zona euro te va ajuta este greşită.

Intrarea în zona euro nepregătiţi poate chiar să accentueze dezechilibrul. Avem cazul Greciei. Un anumit grad de convergenţă este necesar”, a afirmat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu este cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din Europa. El conduce Banca Națională a României de peste 25 de ani. Potrivit legii, mandatul echipei care conduce Banca Centrală este de 5 ani.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW