Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Condițiile speciale în care ar putea avea loc alegerile locale din 2020. Președintele AEP: Vor fi puse la dispoziţie măşti şi dezinfectant pentru alegători

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 24 iulie 2020 Etichete: , ,

Alegerile locale din 2020 ar putea avea loc în condiții speciale, având în vedere actualul context epidemiologic. Preşedintele AEP Constantin-Florin Mituleţu Buică spune că în fiecare secție de vot vor exista măști de protecție și dezinfectant pentru alegători.

„Vor fi măşti, mănuşi şi dezinfectare la secţiile de votare pentru alegători”, a afirmat Constantin Buică vineri la Digi 24.

Întrebat dacă vor fi organizare mai multe secții de vot pentru a se evita aglomerația, președintele AEP a spus: „În această perioadă avem o etapă de comunicare cu primarii pentru a vedea spaţiile secţiilor de votare ca şi dimensiune. Vom comunica această dimensiune a secţiilor de votare Ministerului Sănătăţii şi în funcţie de discuţiile cu Ministerul Sănătăţii vom stabili dacă va fi necesară schimbarea unei locaţii sau a mai multor locaţii ale secţiilor de votare, pentru că numărul de persoane este foarte mare. Vor trebui să staţioneze într-o secţie de votare şi împreună cu ei vom stabili dacă va fi necesar să solicităm primarilor să schimbele unele sedii ale secţiilor de votare”

Șeful AEP a mai anunțat că cetăţenii aflaţi în carantină în spital sau în izolare la domiciliu pot solicita urna mobilă.

„Şi acum pot să voteze cu urna specială cetăţenii care se află la domiciliu sau o unitate spitalicească pe raza domiciliului sau reşedinţei. La fel vor solicita în acest moment, prin cerere, urna specială şi vor putea să îşi exercite votul, deoarece au acelaşi regim de spitalizare, fie că e în spital, fie că e la domiciliu. Cu siguranţă, lucrurile vor fi făcute cum va stabili autorităţile, respectiv Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică, iar cu sprijinul prefecţilor şi al primarilor vom desfăşura în condiţii de siguranţă şi această operaţiune la cetăţeni, fie că e la spital, fie că e la cetăţeni acasă, cei care solicită urna specială”, a precizat şeful AEP.

Conform președintelui AEP, pentru respectarea tuturor normelor de protecție în timpul alegerilor, va fi nevoie de circa un miliard de lei.

„Hotărârea de Guvern spune aproape de un miliard lei. Sunt costuri care sunt determinate în mare parte de costurile birourilor secţiilor de votare, dar avem şi costuri suplimentare date de această pandemie, pentru materialele de protecţie ale alegătorilor şi personalului birourilor secţiilor de votare. Cheltuielile sunt prinse în aceeaşi sumă, undeva la 19 milioane lei am văzut cheltuielile Ministerului Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii are o achiziţie în desfăşurare pentru echipamentele de protecţie şi pentru dezinfectaţi şi ei vor asigura aceste materiale”, a explicat Constantin Buică.

Întrebat ce părere are despre posibilitatea ca alegerile locale să se desfășoare pe două zile, președintele AEP a spus: „Din punctul nostru de vedere e târziu să mai luăm în calcul organizarea pe două zile. Vorbim despre nişte măsuri la care e foarte târziu să mai schimbăm ceva. În momentul în care ai pornit la un drum cu nişte reguli, nu trebuie să le mai schimbi”.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW