Thursday, January 27, 2022
Jurnalism corect


Condițiile inedite ale unor candidați pentru a participa la dezbateri electorale / Cine are de câștigat în urma lor

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 22 septembrie 2020 Etichete: , , , , ,

În campania electorală din acest an, candidații au recurs la diverse metode prin care ar mai putea obține câteva voturi în plus la alegerile din 27 septembrie. Printre invitații la dezbateri sau dezvăluiri despre presupuse activități ilegale, unii aspiranți la funcția de primar au recurs la o formă mai simplă pentru a-și discredita competiția: efectuarea testelor covid, antidrog sau poligraf.

Cine nu își face testele antidrog și covid, nu poate participa la o dezbatere cu Gabriela Firea

Candidatul independent pentru Primăria Sectorului 1, Dan Bucura, a lansat o provocare către toți cei care se luptă să ajungă în funcția de primar de sector sau primar general: testul antidrog.

Gabriela Firea, candidatul susținut de PSD pentru Primăria Municipiului București, a preluat ideea lansată de jurnalistul Dan Bucura.

Am văzut propunerea să facem cu toţii test antidrog. Eu sunt total de acord, vă daţi seama, eu nu beau nici alcool, darămite să folosesc alte substanţe, nici nu poate fi luat în discuţie acest aspect. Nu ştiu în ce măsură vor reacţiona într-un fel sau altul ceilalţi candidaţi din Bucureşti sau din ţară şi care va fi metodologia. Deci în cazul în care acestei provocări vor răspunde şi ceilalţi candidaţi, dar şi chiar dacă nu răspund ceilalţi. Doar eu, dacă sunt cea care răspund, sunt dispusă oricând să fiu invitată la un laborator autorizat să fac acest test. Nu ştiu de unde a venit această idee pur şi simplu”, a declarat Gabriela Firea la Antena 3.

Mai mult, actualul primar general al Capitalei declara, săptămâna trecută, că nu va participa la dezbaterile electorale dacă ceilalți candidați nu vor prezenta rezultatele testelor covid și antidrog.

Cu toata dragostea particip la toate dezbaterile daca onor contracandidatii mei prezinta public testele covid si antidrog la zi!
Trebuie sa dovedim sanatate si luciditate, da?”, conform unei postări publicate de Gabriela Firea pe Facebook.

Analist politic:  Este o încercare de a discredita, implicit, candidații

Analistul politic Cristian Pîrvulescu clasifică aceste provocări lansate în spațiul public drept „insinuări”.

Insinuări, se insinuează ba că X se droghează, ba că Y este mincinos. Este un nivel atât de scăzut al campaniei, încât atacurile la persoană de genul acesta sunt considerate obligatorii. Este o încercare de a discredita, implicit, candidații”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru mainnews.ro.

E o aberație să spui că fac o dezbatere, dar o fac numai dacă se fac teste covid și antidrog. Acestea nu sunt condiții formale, sunt strategii de campanie și explică exact care este situația candidatului în acel moment. Cei care propun așa ceva sunt într-o poziție complicată”, a adăugat analistul politic.

„A sugera că Nicușor Dan ar consuma droguri, ar face, pentru o parte a electoratului, ca acest lucru să devină un argument”

În cazul provocării lansate de Gabriela Firea, principalul său contracandidat, Nicușor Dan, ar putea putea avea de pierdut dacă refuză să își facă testul antidrog, în funcție de prezența la urne.

Depinde de prezență, depinde de grupele de vârstă prezente la vot. A sugera că Nicușor Dan ar consuma droguri, ar face, pentru o parte a electoratului, ca acest lucru să devină un argument, mai ales pentru acea parte a electoratului care, în principiu, îi era favorabil lui Firea, dar care avea unele îndoieli. Să nu uităm ca bătălia este pe prezență și pentru mobilizarea unei anumite grupe de vârstă. E o strategie pe cât de veche, pe atât de profitabilă”, a conchis Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.

Cioloș, o altă provocare pentru Firea: Nu vreți dumneavoastră să faceți un test poligraf cu întrebarea „ați luat șpagă?”

Dacian Cioloș i-a răspuns Gabrielei Firea printr-un mesaj în care liderul USR-PLUS îl îndeamnă pe actualul primar general al Capitalei să facă un test poligraf.

Înțeleg că doamna Firea și-a permis să-i ceară lui Nicușor Dan un test antidrog ca să accepte o dezbatere despre București.

Doamnă Firea, nu vreți dumneavoastră să faceți un test poligraf cu întrebarea „ați luat șpagă?“ înainte de orice discuție despre viitorul Capitalei?”, este provocarea lansată de Dacian Cioloș.

Traian Băsescu, singurul candidat la PMB care a răspuns provocării

Traian Băsescu a declarat că, imediat ce a aflat de condițiile puse de Gabriela Firea pentru a participa la o dezbatere, a fost să-și facă cele două teste.

Mulţumită că i-a mai păcălit încă odată pe bucureşteni, impostoarea coruptă a anunţat public că este gata să se întâlnească într-o dezbatere publică despre Bucureşti cu orice candidat care are făcut testul PCR şi testul pentru depistarea consumului de droguri. O ce veste minunată!(…) Am alergat îndată la laboratoare şi, în regim de urgenţă, mi-am făcut analizele. Azi o pot informa pe doamna Gabriela Firea că mi-am făcut ambele teste pe care le solicită şi că ambele sunt negative”, a spus Traian Băsescu.

Un alt candidat PSD cere competiției testul antidrog

Virginia Uzum, candidatul PSD pentru Primăria Eforie, a și efectuat testul antidrog, provocându-i și pe ceilalți contracandidați să-i urmeze exemplul, argumentând că mulți cetățeni ar fi cerut acest lucru.

La demersul acesteia s-au alăturat alți trei candidați pentru funcția de primar al celor două stațiuni, Eforie Nord și Eforie Sud, dar Robert Șerban, actualul primar, a refuzat să dea curs provocării.

Dragi prieteni, așa cum deja se știe, ieri am făcut testul antidrog. Un examen care a fost cerut de o mulțime de cetățeni din comunitatea noastră și pe care ar fi trebuit să îl facem toți candidații la funcția de primar al orașului Eforie.

Ceea ce e cu adevărat condamnabil este faptul că unii dintre candidați, precum actualul primar, Robert Șerban, ori viceprimarul Dănuț Chiparu, au refuzat cu desăvârșire, ceea ce spune multe despre motivele pentru care aceștia candidează la funcția de primar”, conform unui mesaj publicat de Virginia Uzum pe Facebook.

Candidatul USR-PLUS la Năvodari a făcut, deja, testul poligraf

Candidatul USR-PLUS la Năvodari, Valentin Sterpu, a făcut un test cu detectorul de minciuni și, apoi, i-a provocat și pe ceilalți contracandidați să îl urmeze.

Am făcut testul poligraf deoarece lumea spune că toţi sunt la fel, toţi vin la ciolan şi toţi oportuniştii se bagă în politică. L-am făcut pentru a demonstra oamenilor că eu nu sunt aşa, sunt un om care a reuşit în viaţă prin muncă cinstită, prin forţe proprii, fără să am beneficii de la altcineva”, a declarat Valentin Sterpu.

Acesta a răspuns la întrebări precum „Ai primit vreodată foloase necuvenite?”, „Ai primit vreodată mită?” sau „Ai făcut vreodată trafic de influență?”.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW