Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Condiția principală pentru ca Ucraina să intre în NATO. Anunţul făcut de Stoltenberg

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 11 iulie 2023 Etichete: , , , , ,

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns la Vilnius, capitala Lituaniei, locul în care se desfășoară Summit-ul NATO de anul acesta. În cadrul reuniunii, se va discuta, printre altele, despre posibilitatea ca Ucraina să facă parte  din Alianța Nord-Atlantică, informează The Guardian. 

Cu puțin timp înainte de reuniunea oficială de la Vilnius, Zelenski preciza, potrivit presei internaționale, că „este aberant ca NATO să nu aibă un calendar cu privire la o posibilă aderare a Ucrainei”. Oficialii NATO susțin, însă, că statele membre vor ajuta Ucraina să câștige războiul declanșat de Rusia, în caz contrar, „nu se poate vorbi despre aderarea Ucrainei la NATO”. Mai excat, liderii NATO au dat de înțeles că Ucraina poate să devină membru al Alianței Nord-Atlantice după finalul războiului.

„Sarcina noastră acum este să ne asigurăm că Ucraina învinge în acest război, garantând aprovizionarea cu arme și muniții, pentru că dacă Ucraina nu câștigă ca națiune democratică și independentă, nu va exista niciun motiv pentru a discuta despre garanții de securitate sau despre aderarea la NATO”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat, marți, 12 iulie, în cadrul unei conferințe de presă la Vilnius, că printre obiectivele României la  Summit-ul l NATO se numără consolidarea Flancului estic, în contextul războiului din Ucraina.

Cu doar o zi înainte de Summit-ul de la Vilnius, oficialii de la Moscova transmiteau că „aderarea Ucrainei la NATO ar avea consecințe negative pentru securitatea Europei”. Mai multe detalii puteți citi aici.

CITEȘTE ȘI: Summit-ul NATO de la Vilnius. Ce își dorește România să obțină în cadrul reuniunii

Sursă foto: Twitter 

.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW